Evroliga više ne garantuje mesto ekipama sa Jadrana; ABA liga: Imamo čvrste garancije za vajld kard…

0
Foto: Profimedia

Deoničari kompanije “ECA” koja upravlja Evroligom doneli su nekoliko važnih odluka, a svakako najvažnije tiču se strukture timova koji će nastupati u elitnom evropskom takmičenju.

Na sastanku deoničara održanom u Minhenu, odlučeno je da elitno klupsko takmičenje i posle ove sezone broji 18 klubova, ali je značajno promenjen način na koji će neki klubovi sticati pravo učešća u Evroligi, prenose mediji.

Od naredne sezone domaće lige više neće biti kvalifikacione za Evroligu, pa tako ni šampion ABA lige neće imati garantovano mesto među najboljima na “starom kontinentu”.

Četiri mesta koja su bila rezervisana za prvaka ABA lige i najbolje timove Španije, Nemačke i VTB lige, ne računajući vlasnike “A” licence, biće pretvorene u tri “vajld karda” i direktnu “vizu” za finalistu Evrokupa.

To bi moglo da umanji rezultatski značaj igranja ABA lige za timove sa Jadrana koji pretenduju da igraju u najkvalitetnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Sa druge strane, timovi koji će igrati u Evrokupu imaće dodatni motiv da se izbore za samu završnicu takmičenja jer drugo po kvalitetu evropsko takmičenje dobija prohodnost za još jednu ekipu.

Ipak, Sport klub je preneo, pozivajući se na svoje izvore, da će ABA liga ipak imati jednog predstavnika u Evroligi na godišnjoj osnovi kao prethodnih sezona.

Ipak, pošto se navodi da će regionalni prvak imati samo prioritet, ali ne i sigurno mesto u Evroligi, to znači da će to takmičenje doneti odluku ko će zapravo igrati u njemu, piše SK.

Ubrzo se oglasila i ABA liga. Na sajtu regionalnog takmičenja objavljena je izjava potpredsednika regionalne lige Domagoja Čavlovića:

“U naredne dve godine šampion ABA lige će imati sigurno mesto eliti. Evroliga je uvela niz novina, između ostalog promenila i sistem raspodele mesta, po kome više ne postoji direktan plasman iz domaćih liga, pa tako ni iz ABA lige. Ipak, i u novom sistemu, ABA je dobila čvrste garancije da će kroz sistem raspodele tri vajld karte imati mesto u Evroligi. Na nama je sada zadatak da zajedničkim radom ligu podignemo na viši nivo, da opravdamo poverenje i izborimo se za još bolji status naših klubova”, naveo je čovek koji je bio na sastanku čelnika Evrolige i EKA.