Evo Morales priznao da nije bilo fer: Sazvaće nove izbore i smeniti članove državne izborne komisije

0
AP Photo/Juan Karita/Tanjug

Predsednik Bolivije Evo Morales izjavio je da će raspisati nove izbore nakon što su međunarodni posmatrači doveli u pitanje rezultate prošlomesečnog izjašnjavanja.

Dugogodišnji lider latinoameričke zemlje je na konferenciji za štampu obećao i da će smeniti članove državne izborne komisije, preneo je BBC.

Organizacija američkih država (OAS), koja je nadzirala izbore, pozvala je na njihovo poništavanje.

Moralesovo novo saopštenje dolazi nakon nedelja antivladinih protesta koji su uzdrmali zemlju, i nakon brojnih izveštaja da je u nekim bolivijskim gradovima i policija okrenula leđa aktuelnoj vlasti.

Morales je prvi put izabran za predsednika 2006. godine. On je ponovo odbacio navode da je krivac za propast izbornog procesa i ignorisao pozive da podnese ostavku.

Organizacija američkih država je navela da je tokom izbora bilo “jasnih manipulacija”.

“Manipulacije kompjuterskim sistemom su bile tolike da je neophodna duboka istraga bolivijske države kako bi se došlo do odgovornih”, rekli su oni.

Iz OAS navode i da je malo statistički verovatno da je Morales u prvom krugu obezbedio pobedu sa više od deset procenata razlike u odnosu na narednog kandidata, Karlosa Mesu, zbog čega nije bilo potrebe da se ide u drugi krug.