Evo Morales dobio najviše glasova, ali će po prvi put morati u drugi krug izbora

1
Foto: Profimedia

Predsednik Bolivije Evo Morales dobio je najviše glasova na izborima, ali nedovoljno da bi već posle prvog kruga zadržao mesto u predsedničkoj fotelji, prenosi N1.

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu skoro 84 odsto prebrojanih glasova, za Moralesa je glasalo 45,3 odsto birača, dok je Mesa dobio poverenje 38,2 odsto.

Na izborima se nadmetalo devet kandidata, ali je samo Mesa, 66-ogodišnji novinar i predsednik države u periodu 2003-2005, imao šanse da ugrozi aktuelnog predsednika.

Morales je do sada svaki put pobedio u prvom krugu, a uslov za to je da se dobije ili više od polovine glasova ili najmanje 40 odsto uz prednost od 10 odsto u odnosu na prvog sledećeg kandidata.

Vlada je pozivala građane da “glasaju sigurno” dok je opozicija tražila “kazneno glasanje”. Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera je nakon glasanja pozvao birače da “misle o miru u Boliviji”, pominjući nasilne proteste u Ekvadoru i Čileu. 

Morales je izjavio da je “optimista” i da “veruje u demokratiju” dok je Mesa izrazio bojazan od krađe izbora je Moralesova partija “kontroliše sve državne organe”.

1 KOMENTAR

  1. Nije mi jasno zasto je deobom obuhvacena imovina kraljevine srbije koja je neke ambasade unela u federaciju…?

Comments are closed.