“Ever Given” konačno oslobođen: Teretni brod više ne blokira Suecki kanal

0
Ahmed HASAN / AFP / Profimedia

Gigantski teretni brod “Ever given” koji od utorka blokira Suecki kanal, oslobođen je, saopštila je kompanija “Inchcape Shipping”, a zatim potvrdile egipatske vlasti, prenosi BBC.

“Ever Given” je uspešno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4.30 i trenutno je bezbedan”, navela je kompanija na svom Tviter nalogu.

Iako su spasioci uspeli da pokrenu brod, još nije poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj.

Volstrit žurnal preneo je izjavu Osame Rabijea, direktora Uprave Sueckog kanala, da je brod delimično oslobođen i da je počeo da se pomera.

“Još nije gotovo, ali pomera se”, rekao je Rabije, dodajući da će tegljači nastaviti da rade kako bi brod mogao ponovo da počne da se kreće kanalom.

Na fotografijama objavljenim na sajtovima za praćenje brodova vidi se da je brod promenio položaj između dve obale, a snimci pomeranja broda zabeleženi video kamerama počeli su da kruže društvenim mrežama.

Suec je jedna od najprometnijih trgovinskih ruta na svetu, a kompanije su bile prinuđene da preusmeravaju brodove, što je prouzrokovalo dugačke repice stotina plovila.

Trenutno više od 370 brodova čekaju da prođu kroz kanal. Neki brodovi su već napustili region, idući alternativnim i dužim putem pored Južne Afrike. Njima će se pridružiti i drugii brodovi koja putuju iz istočne Azije u Evropu – čiji su operateri odlučili da ne rizikuju i čekaju da se kanal ponovo otvori.

Kao rezultat toga očekuje se porast troškova isporuke robe u Evropu. Industrijski stručnjaci upozoravaju da bi se posledice po ekonomiju mogle osetiti u narednim mesecima.