EU započinje postupak razmatranja drugog kandidata za vakcinu protiv kovida-19

0
Foto: Profimedia

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je kontinuirani postupak pregleda kandidata za vakcinu protiv kovida-19 koju je razvila biotehnološka kompanija “BioNTech” u saradnji sa kompanijom “Pfizer”.

Prema EMA “pregled predstavlja jedan od regulatornih alata koji agencija koristi da bi ubrzala procenu obećavajućeg leka ili vakcine tokom vanrednog stanja u javnom zdravstvu”.

To znači da će agencija, umesto da proceni sve podatke o vakcini nakon što je završena, proceniti podatke kada postanu dostupni, kako bi ubrzala potencijalno odobravanje ukoliko su ispunjeni svi kriterijumi potrebni za bezbednost i efikasnost vakcine, piše CNN.

“Početak neprekidnog pregleda znači da je komisija započela procenu prve serije podataka o vakcini koji potiču iz laboratorijskih studija (neklinički podaci)”, navodi se u saopštenju EMA.

Agencija je dodala da to ne znači da se još može doći do zaključka o sigurnosti i efikasnosti vakcine, s tim da će mnogi dokazi još uvek biti podneti.

Prošle nedelje agencija je započela svoj prvi postupak pregleda vakcine protiv kovida-19, kada je započela stalni pregled kandidata koji je razvila kompanija “AstraZeneca” u saradnji sa Univerzitetom u Okfordu.  

U septembru je izvršni direktor i suosnivač kompanije “BioNTech” Ugur Sahin rekao za CNN da su uvereni da mogu dobiti vakcinu protiv novog koronavirusa spremnu za regulatorno odobrenje sredinom oktobra ili početkom novembra.

 “Ima odličan profil i smatram da je ova vakcina gotovo savršena”, rekao je Sahin.