„EU strahuje zbog potencijalnog mešanja Turske i Rusije u sukob oko Nagorno-Karabaha…“

0
(BETAPHOTO/European Council/Zucchi-Enzo/DS)

(Beta) – Evropska unija strahuje od internacionalizacije sukoba u regionu Nagorno-Karabah sa uključenjem Turske i Rusije, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Ulazak regionalnih aktera u sukob ne može biti isključen. Treba sprečiti strano mešanje“, rekao je Borel u obraćajući u Evropskom parlament u Briselu, pominjući Rusiju i Tursku.

U separatističkoj jermenskoj enklavi Nagorno-Karabah, vode se jake borbe između jermenskih i azerbejdžanskih snaga od 27. septembra

Turska podržava Azerbejdžan i organizovala je velike zajedničke vojne manevere sa azerbejdžanskim snagama početkom avgusta, nekoliko nedelja pre početka neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha.

Rusija ima dobre odnose sa obe zaraćene strane koje snabdeva sa oružjem, ali je bliskija Jermeniji koja se nalazi u vojnom savezu sa Moskvom.

Borel je rekao da je stav EU jasan, da borbe moraju da prestanu.

„Obe strane treba ponovo da se uključe u pregovore, bez preduslova pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju“, rekao je Borel i naglasio da ne može biti vojnog rešenja za sukob niti spoljnog mešanja.

Pozvao je strane u sukobu da poštuju svoje međunarodne obaveze o zaštiti civilnog stanovništva.

Šef efropske diplomatije je rekao da se već više puta obraćao zaraćenim stranama, i regionalnim silama da traži momentani prekid vatre i bezuslovno ponovo pokretanje pregovora.

„Ali to za sada nije slučaj. Pregovarački sto je prazan 30 godina“, rekao je Borel.

Borel je takođe rekao da EU ima „jako malo informacija“ sa terena gde nema posmatrača i da treba paziti na dezinformacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je pozvaj Jermene i Azerbejdžance da prekinu „tragediju“ i založio se za prekid vatre.

Jermenska zajednica mobilisala se danas u Briselu pozivajući EU da deluje da bi se zaustavili sukobi. Oko 2.000 demonstranata okupilo se u evropskom kvartu i mnogi su osudili evropsku pasivnost.