EU pregovara kupovinu najmanje pet vrsta vakcina: Cilj je što veći broj doza za sve građane

0
Foto: Profimedia

Evropska unija pregovara o ugovorima za nabavku vakcine za kovid-19 sa pet proizvođača, a u pitanju su Moderna, Sanofi, Džonson&Džonson, te biotehnološke kompanije Bionteh i Kurevak, piše Večernji list, a prenosi FoNet.

List se poziva na informaciju agencije Rojters, a potvrdila su je i dva izvora iz EU. Reč je o već najavljenoj zajedničkoj nabavci vakcine i lekova, ali sada sa konkretnim podacima.

Nastojanje da se postigne dogovor sa proizvođačima vakcine nadovezuje se na ranije postignuti aranžman četiri članice EU s kompanijom Astrazeneka za kupovinu 400 miliona doza vakcine, koje ta kompanija razvija sa Univerzitetom u Oksfordu, a koje bi bile na raspolaganju za svih 27 članica EU.

Sa američkom kompanijom Džonson&Džonson pregovara se o otkupu 200 miliona doza, a nije isključeno da se ta količina i poveća.

Zna se i da se sa francuskim Sanofijem, koji vakcinu razvija u saradnji s britanskim Glaksosmitklajnom, pregovara o nabavci 300 miliona doza, koje bi prispele u drugoj polovini sledeće godine.

Iz Sanofija su potvrdili da su pregovori o kupovine te količine vakcina sa EU u poodmakloj fazi.

I kompanija Moderna, čije je ispitivanje vakcine odmaklo najviše od svih, potvrdila je da je u pregovorima sa evropskim zemljama o prodaji vakcine, ali da za sada još nije došlo do dogovora.

U igri su i dve nemačke biotehnološke kompanije, Bionteh i Kurevak, ali nijedna od njih nije želela da komentariše pregovore sa EU. Kupovinu vakcine vodi odbor koji je imenovala Evropska komisija, prenosi Večernji list.