EU pozvala Britaniju da u potpunosti primeni sporazum o izlasku iz Unije: “Vreme je da preuzmu svoju odgovornost”

0
Profimedia

(Beta) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji predstavlja 27 zemalja EU, pozvao je britansku vladu da u potpunosti primeni već potpisan sporazum o povlačenju iz Evropske unije.”Vreme je da britanska vlada preuzme svoje odgovornosti”, rekao je Mišel posle telefonskog razgovora sa irskim premijerom Majklom Martinom.

Britanska vlada u sredu je podnela Parlamentu predlog zakona kojim se delom poništava već potpisan sporazum o razlazu Britanije i EU, što se smatra kršenjem međunarodnog prava, po priznanju samog britanskog premijera Borisa Džonsona.

On, međutim, ipak planira da se taj predlog zakona od ponedeljka razmatra u Donjem domu britanskog Parlamenta, gde on ima većinu od 80 mesta.

Na svom Tviter nalogu Mišel je takođe rekao da je “u pitanju međunarodni kredibilitet potpisa Velike Britanije”.

Posle formalnog izlaska Velike Britanije iz EU 31. januara, Britanija i EU počeli su pregovore o njihovim budućim trgovinskim i bezbednosnim odnosima. Međutim, pregovori tapkaju u mestu i izgleda da će biti teško postići trgovinski dogovor između dve strane, kojim treba da se izbegne ponovno uvođenje carina.

Dogovor treba da se postigne do kraja godine dokle traje prelazni period tokom koga Britanija još primenjuje propise EU, iako je formalno izašla iz Unije.