EU: “Ohrabrujemo nastavak dijaloga između SPC i Vlade Crne Gore”

1
Foto: Profimedia

Evropska unija (EU) ohrabrila je danas Vladu Crne Gore i Sprsku pravoslavnu crkvu (SPC) da nastave dijalog u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti. 

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je izjavila je da je EU dosledno podsećala na važnost dijaloga i u tom duhu pozdravila nedavni nastavak razgovora dve strane. 

“Pozdravljamo napore Vlade da pronađe kompromis. Nažalost, u tim razgovorima nije pronađeno rešenje. Ohrabrujemo obe strane da nastave dijalog”, rekla je Pisonero podgoričkoj agenciji Mina. 

Potpredsednik crnogorske Vlade i vođa Ekspertskog tima za pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Zoran Pažin, izjavio je danas da je ponuda Vlade koju je SPC odbila, “krajnja linija kompromisa, pa i preko te linije”.

Pregovori ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti, završeni su bez dogovora jer Mitropolija juče nije prihvatila zahtev da se registruje u Crnoj Gori.

Kako je navedeno, Vlada je samo tražila da se SPC registruje u Crnoj Gori, a Mitropolija je potvrdila da za nju to nije bilo prihavtljivo.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Preporuka EU “da se nastave razgovori”kojih i nije bilo je licemerna i ujednu ruku zeleno svetlo Milu da moze konacno da se obracuna sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i srbima koji su ostali u C.G.,nista dobro nece od ovoga ispasti evropa je saucesnik nad tiranijom Milovog rezima,a sto je najgore nijedna nevladina organizacija se ne bavi slobodom veroispovesti u C.G.

Comments are closed.