“EU je na odmoru, promena odluka o granicama mogla bi da bude krajem avgusta…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da priče oko toga da će Evropska unija (EU) sada da promeni odluke o prelasku granica i ograničenja zbog koronavirusa, nisu realne.

Govoreći o pravilima EU, on je za Radio-televiziju Sribije rekao da je EU sada na odmoru i nemaju nikakve sastanke dok se odmor ne završi, a “to je negde tek kraj avgusta”.

Prema njegovim rečima, oni će tek sledeće nedelje početi da rade, tako da bi “naredno revidiranje liste zemalja moglo da usledi krajem avgusta”.

On je ocenio i da pravila za prelazak preko granice i odluke koje države o tome donose, ne samo da imaju veze sa diplomatijom, nego se nažalost na diplomatiju svode.

Kako je rekao, odgovarajući na pitanje koliko u odlukama država utiče medicina a koliko politika, “sigurno je da bi epidemiološka situacija trebalo da bude osnovni kriterijum”.

“MeĐutim, ima i drugih primera, evo na primer ono što se dešavalo sa Crnom Gorom imalo je dosta političkih primesa, jer Crna Gora je mogla i ranije da donese ovu odluku”, istakao je Dačić.

Sa druge strane, ukazao je Dačić, postoje i zemlje kao SAD, koje uopšte nisu uvodile ograničenja.

Uvođenje pravila je, rekao je Dačić, dosta haotično, a ne sistematično, sa kriterijumima koji nisu baš utvrđeni.

(Beta)