EU granice i građani Srbije: Gde je svetlo zaista zeleno, gde je ulazak i dalje zabranjen i kako se informisati o promenama?

0
Profimedia

Pre nekoliko dana je najavljeno, a juče i potvrđeno da će EU otvoriti granice za 14 zemalja, među kojima je i Srbija.

Međutim, građani Srbije nisu na svim granicama naišli na zeleno svetlo.

Telegraf je napravio pregled šta bi moglo da očekuje građane Srbije na kojoj granici.

Da počnemo sa lepim vestima – za građane Srbije su potpuno otvorene granice Mađarske, Holandije, Francuske i Italije.

Holandija – Kraljevina Holandija se postavila sasvim drugačije u odnosu na zemlje Skandinavije, te nam je potvrđeno da su granice otvorene za građane Srbije.

“Državljani Republike Srbije mogu nesmetano da putuju u Kraljevinu Holandiju od 1. jula 2020. godine”, rekli su iz ambasade.

“Ne postoje specifični zahtevi za ulazak u Holandiju, za putnike iz zemalja kojima je dozvoljen ulazak nije potreban karantin, izolacija, niti PCR test. Podrazumeva se da su svi putnici upoznati sa merama koje se primenjuju u Holandiji i da su u obavezi da ih poštuju”, ističu iz holandskog diplomatskog predstavništva.

ITALIJA – Iz Ambasade Italije u Beogradu obavestili su medije da je, na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, ministar zdravlja Republike Italije Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

“Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju (ulazak je prethodno bio omogućen samo u posebnim slučajevima). Nije više potrebno obrazložiti razloge putovanja”, kažu iz ove ambasade.

Međutim, kako ističu u saopštenju, i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana (osim za već predviđene izuzetke).

MAĐARSKA – Među zemljama koje odobravaju ulaz našim građanima našla se i Mađarska. Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi.

FRANCUSKA – Zeleno svetlo Srbiji dala je i Francuska. Kako je saopšteno iz ambasasde, od danas državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija. Ipak, ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

Novo pravilo se, ističu, odnosi na epidemiološku situaciju određene teritorije.

Ambasada ukazuje da treba imati u vidu da lista, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, može da bude modifikovana.

Ipak, mnogo je više onih koji su doneli drugačije odluke.

ŠVEDSKA – “Vlada Švedske donela je odluku o produženju privremene zabrane ulaska u EU preko Švedske do 7. jula 2020. Vlada Švedske će uskoro ponovo odlučivati o zabrani i tada ćete znati da li se izrečena mera ponovo produžava ili ukida. Ambasada ne prejudicira odluke švedske Vlade”, rečeno je za Telegraf iz ambasade Švedske.

DANSKA – Iz Ambasade Danske su poručili da vlada te zemlje nije još odlučila kada je reč o preporuci EU.

“Danska još uvek nije donela odluku o otvaranju granica za građane zemalja koje su se našle na preporučenoj listi. Očekuje se da odluka bude doneta do kraja radne nedelje”, rečeno je u ambasadi.

FINSKA – Diplomatsko predstavništvo Finske otkrilo je za “Telegraf” da uprkos preporuci Unije, eksterne granice ostaju zatvorene za Srbiju.

“Savet EU je prihvatio preporuke za postepeno ublažavanje ograničenja putovanja u EU. Preporuke nisu pravno obavezujući instrument i vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje njegovog sadržaja. Kada je Finska u pitanju, ograničenja ulaska na spoljnim granicama ostaju na snazi bar do 14. jula 2020. Građani Srbije i Crne Gore mogu ući u Finsku samo ukoliko imaju važeću boravišnu dozvolu”, saopštili su iz Ambasade te zemlje.

NEMAČKA – Nemačka još nije donela odluku o tome da li će slediti preporuke EU o otvaranju granica za zemlje koje nisu deo Unije, te izgleda da će građani Srbije odlazak u Nemačku morati da odlože do daljeg.

AUSTRIJA – Austrija je, uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, odlučila da ne otvara svoje međe za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova.

Svi građani – austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji – koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, međutim, moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

Ta mera može izazvati velike probleme po građane poreklom sa prostora Zapadnog Balkana, jer su mnoge firme svoje zaposlene već upozorili da, ako putuju na odmor u neku od zemalja na listi Ministarstva inostranih poslova Austrije za koje postoji upozorenje, mogu, ako se zaraze, računati sa radno-pravnim posledicama.

SLOVENIJA – Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije. Kako su zvaničnici naveli, uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada. Zato, sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka dvonedeljni karantin.

HRVATSKA – Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku “o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine”, navodi se u odgovoru Tanjugu, iz ambasade Hrvatske u Srbiji.

BELGIJA – Iz Ambasade Belgije u Beogradu za Telegraf.rs kažu da će Vlada Belgije u narednim danima proceniti i doneti odluku kada i pod kojim uslovima će putnicima iz 14 zemalja (uključujući Srbiju) biti dozvoljena putovanja koja nisu neophodna i ponovni pristup belgijskoj teritoriji.