“EU dala zeleno svetlo za sankcionisanje represije u Belorusiji”

0
Beta - Andrei Stasevich/BelTA, Pool Photo via AP

Evropska unija (EU) dala je večeras “zeleno svetlo” za sankcionisanje represije u Belorusiji posle spornih predsedničkih izbora na kojima je ponovo pobedio predsednik Aleksandar Lukašenko, saopštili su evropski izvori Frans presu.

“Šefovi diplomatija su dali saglasnost za sankcionisanje represije i biće napravljen spisak imena”, dodali su isti izvori.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je nedavno da će EU temeljno preispitati odnose s Belorusijom i ocenio da predsednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Belorusiji i sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovska oko deset odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobedio Lukašenko, predsednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta dve večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povredjene.

Tihanovska, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, otišla je u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

Beta