“EU će temeljno preispitati odnose sa Belorusijom”: Borel o krvavim protestima nakon Lukašenkove pobede

2
Foto: Profimedia

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Belorusijom i ocenio da predsednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

“Ocenićemo poteze beloruskih vlasti i sprovesti duboko preispitivanje odnosa EU sa Belorusijom”, rekao je Borel.

Ocenio je da su građani Belorusije pokazali da žele promenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim delovima društva.

On je rekao da EU razmatra moguće poteze protiv osoba koje su umešane u obračun beloruske policije s demonstrantima posle predsedničkih izbora održanih u nedelju ili protiv zvaničnika koji su možda uticali na glasanje.

“To bi između ostalog moglo da obuhvati preduzimanje mera protiv odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje rezultata izbora”, naveo je Borel.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Belorusiji i uvela sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja oko 10 odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobedio Lukašenko, predsednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta prethodne dve večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povređene.

Tihanovskaja, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, izjavila je danas da se sklonila u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Али када је неко угушен, при хапшењу, јер “не може да удахне”, ви се на то не обазирете. И када је то само милионити случај по реду у расно примењеној непропорционалној сили, ви седите мирно ! Који сте ви неопевани лицемери. Не могу да верујем да неко одавде још увек покушава да ову земљу уведе међу вас ! Срамота.

  2. Kako niste ispitali odnos sa Francuskom u slucaju zutih prsluka kada su neredi bili 100 puta gori od ovih u Belorusiji?????

Comments are closed.