Erdogan se nada “kompromisu”: “Verujem da će Bajden vratiti Tursku u program proizvodnje aviona F-35…”

0
Mustafa Kamaci / AFP / Profimedia

(Beta) – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas nadu u postizanje kompromisa sa administracijom novog predsednika SAD Džozefa Bajdena radi “ponovnog uključivanja Turske u američki program proizvodnje najsavremenijih borbenih aviona F-35, iz kojeg je Turska isključena zbog kupovine ruskih raketa”.

SAD su Tursku isključile iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35 jer joj je 2019. godine isporučen ruski raketni sistem S-400, za koji SAD tvrde da bi mogao da razotkrije tehnološke tajne i da su te rakete nekompatibilne sa sistemima NATO.

Turska vojska je pre isključivanja iz programa naručila više od 100 F-35.

“F-35 nisu isporučeni iako smo platili značajnu sumu. To je ozbiljna greška SAD kao zemlje saveznice. Nadam se da ćemo moći da razgovaramo s Bajdenom i postignemo pozitivne rezultate”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Erdogan je, međutim, ponovio spremnost da politiku naoružanja vodi nezavisno od NATO-a i SAD: “Ne donosimo odluke o pitanjima odbrane tražeći nečiju dozvolu… Nikada nećemo prihvatiti da nam države NATO govore šta da radimo”, rekao je on.

I pored američkih sankcija i pritisaka, Ankara odbija da odustane od raketnog sistema S-400 koji je prvi put testirala u oktobru, i čak razmišlja da naruči drugu seriju raketa.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!