Erdogan pozvao jermenski narod na “borbu protiv rukovodstva države” i “ceo svet da stane uz Azerbejdžan”

2
Foto: Profimedia

Predsednik Turske Redžip Tajip Erdogan apelovao je na narod Jermenije da se bori za svoju budućnost protiv “rukovodsta koje ih vuče u katastrofu”, prenosi Rojters.

Jermenija je u jutros proglasila ratno stanje i mobilisala muško stanovništvo nakon sukoba s Azerbejdžanom oko spornog regiona Nagorno-Karabah.

“Međutim, iako pozivam jermenski narod da se bori protiv onih koji ih koriste kao marionete, takođe pozivam ceo svet da stane uz Azerbejdžan u njihovoj borbi protiv invazije i okrutnosti”, napisao je Erdogan na Tviteru, dodajući da će Turska sve više razvijati saradnju i “solidarnost sa vlastima u Bakuu”.

Takođe, kako prenosi protal Nova.rs, predsednik Turske pozvao je telefonom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i obećao mu punu podršku Ankare.

“On je izrazio je saučešće šefu države i azerbejdžanskom narodu zbog pogibije civila i vojnika Azerbejdžana kao posledica vojne provokacije Jermenije. Redžep Tajip Erdogan je naglasio da Turska, kao i uevk, podržava Azerbejdžan“, navodi se u saopštenju pres-službepredsednika Azerbejdžana.

“Alijev je visoko ocenio konstantnu podršku Turske u jermensko-turskom sukobu, sukobu u Nagorno-Karabahu i informisao turskog predsednika o događajima na prvoj liniji fronta”, piše u saopštenju.

Predsednici su izrazili uverenje da će se odnosi između dve prijateljske i bratske zemlje i dalje uspešno razvijati.

Ranije danas zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je da turske vlasti podržavaju vojnu akciju Azerbejdžana u Nagrono-Karabahu.

„Jermenija je prekršila primirje time što je napala civilna naselja i još jednom pokazala da je protiv mira i stabilnosti. Međunarodna zajednica mora odmah da zaustavi te opasne provokacije“, napisao je Kalin na svom Tviter nalogu.

Zbog toga Ankara u ovom sukobu podržava zvanični Baku, dodao je Kalin.

2 KOMENTARA

  1. Pozivam ceo napredni svet a naročito turski narod da sruši manipulanta Erdogana i da se odrekne teritorijalnih osvajanja i prihvati druge narode i religije da žive u slozi u Turskoj.

Comments are closed.