Erdogan poklonio Đukanoviću pismo knjaza Nikole iz 1884. godine

0
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prošle godine 20 darova, od kojih je najvredniji onaj od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana – uramljeno pismo knjaza Nikole sultanu Abdulhamidu II od 30. oktobra 1884. godine, prenose Vijesti.

Ovaj dar, čija je vrednost procenjena na 600 evra, uručen je prilikom posete truskog predsednika Crnoj Gori u avgustu prošle godine, vidi se iz kataloga poklona koji je institucija predsednika Crne Gora dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Sredinom novembra u Podgoricu je doputovao i poljski predsednik Andžej Duda, koji je Đukanoviću uručio dva poklona – bronzana statuu Šopena i njegovu monografiju. Vrednost dva poklona procenjena je na 560 evra.

Od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlija Radmana dobio je manžetne za košulju “Croata” vredne 50 evra.

Prilikom zvanične posete Mađarskoj istog meseca, Đukanović se sastao sa tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom, predsednikom Janošem Aderom i šefom parlamenta Laslom Koverom.

Od Orbana je dobio uramljenu staru kartu Crne Gore (150 evra), od Adera srebrno pero i vino “Tokaji Aszu 1962” (300 evra) a od Kovera luksuznu monografiju “Parlament Mađarske” (100 evra).

U septembru se crnogorski predsednik sastao sa hrvatskim predsedniko Zoranom Milanovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Od prvog je dobio paket “London dry” džin (90 evra), a od drugog srebrnu medalju “Hrvatski sabor” (50 evra).