Erdogan: “Došlo je vreme da se okonča kriza, Jermenija da napusti teritoriju koju je okupirala”

0
(Beta/Turkish Presidency via AP, Pool)

(Beta) – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na kraj “okupacije” Jermenije u oblasti Nagorno-Karabah kako bi prestali sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga bezbednosti.

“Došlo je vreme da se okonča kriza koja je počela okupacijom oblasti Nagorno Karabah. Čim Jermenija bude napustila teritoriju koju je okupirala, u tom regionu će ponovo biti mir i harmonija”, rekao je Erdogan, čija zemlja podržava Azerbejdžan u tom sukobu.

Najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopštile su danas vlasti enklave oko koje se spore Jermenija i Azerbejdžan.

Te dve zemlje se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti.

Ta oblast se nalazi između Irana, Rusije i Turske.