“Epl” i Bela kuća napravili onlajn upitnik o koronavirusu: Kada odgovorite na pitanja, saznaćete da li treba da se testirate

0
Foto: Printscreen apple.com/covid19

Kompanija “Epl” je u saradnji sa Belom kućom, odnosno Centrom za prevenciju i kontrolu bolesti i Federalnom agencijom za upravljanje u krizim situacijama pokrenula sajt koji stanovništvu može da pomogne u borbi protiv koronavirusa.

“Pazimo jedni na druge tako što znamo naš status u vezi sa koronavirusom, pokušavamo da ne zarazimo druge i brinemo o onima kojima je pomoć potrebna”, navodi se na sajtu www.apple.com/covid19.

Sajt nudi mogućnost da odgovorite na nekoliko pitanja o tome da li imate simptome karakteristične za COVID-19, da li ste u skorije vreme negde putovali i da li ste imali kontakte sa drugima.

A pre nego što počne da odgovora na pitanja, korisnik se upozorava da se, ukoliko ima neke od simptoma koronavirusa kao što su bol u grudima, otežano disanje, vrtoglavica…, odmah javi na broj telefona 111, što je u SAD besplatna telefonska linija za hitne medicinske slučajeve.

Ukoliko korisnik odgovori odrično, sledi nekoliko uobičajenih pitanja u vezi sa koronavirusom.

Koliko imate godina, da li ste primetili neke od simptoma, da li imate neke hronične bolesti ili ste u drugom stanju, da li ste putovali u poslednjih 14 dana, ako jeste, da li ste u nekom od žarišnih područja COVID-19, da li ste imali kontakt sa nekim od zaraženih, da li živite ili radite u nekoj ustanovi za negu.

Posle odgovorenih pitanja, korisniku se daju obaveštenja o tome da li bi trebalo da se testira na koronavirus i saveti za ponašanje tokom pandemije.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus