Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu: “Crna Gora počela da ratuje i sa Svetim Vasilijem”

0
Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenstvo iz Nikšića pušteni su na slobodu.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, Stevo Šekarić rekao je večeras novinarima da episkopu budumljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će govoriti u subotu na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova, prenose lokalni mediji.

Osim vladike Joanikija, pritvor od 72 časa bio je određen i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama: Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Кneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Кrušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću. Jokić je posle saslušanja vraćen u bolnicu gde se nalazi pod policijskom stražom.

Veliki broj vernika ostao je do kasno u noć ispred zgrade suda u Nikšiću čekaju oslobađanje sveštenika. Lokalne vlasti su isključili uličnu rasvetu na prostoru ispred Osnovnog suda i Centra bezbednosti.

Vladika Joanikije odmah po izlasku na slobodu obratio se okupljenom narodu koji je juče od devet časova ujutro čekao odluku suda.

“Crna Gora često ratuje sa Njegošem, a sad su izgleda počeli i sa Svetim Vasilijem”, najupečatljivija je rečenica njegovog izlaganja.