“Epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna, slave u krugu porodice”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Direktor Instituta za javno zdravlja Crne Gore, Boban Mugoša, ocenio je danas da je “veoma ozbiljna” epidemiološka situacija u toj zemlji, budući da dugo traje “visok nivo lokalne transmisije”.

U Crnoj Gori svakodnevno raste broj novozaraženih i preminulih, a po poslednjim podacima, obolelih je 4.047, a preminulih 202. Na bolničkom lečenju su 254 osobe.

Mugoša je ukazao na veliki rizik od okupljanja tokom predstojećih slava i apelovao na građane da ih obeležavaju u najužem porodičnom krugu.

“Tako ćemo sprečiti da se infekcija širi još više i uspostaviti kontrolu što pre, da bismo oborili broj inficiranih i vratili se nekom normalnom životu do pronalska vakcine”, rekao je Mugoša.

Ponovio je, kako prenosi portal RTCG, da kontrolni mehanizmi nisu delovali kako bi trebalo.

“Moguće je da je na to uticala situacija u Crnoj Gori, koja je bila dosta komplikovana, sa svim dešavanjima koja su bila”, ocenio je on.

“Mi smo imali što niko nije imao u Evropi: 15 dana, od 23. avgusta do 6. septembra, skoro četvrtinu, ako ne i više stanovnika na ulici. To vam je kao da imate u Nemačkoj 20 miliona stanovnika 15 dana na ulici”, rekao je Mugoša, navodeći da je u tim okolnostima teško kontrolisati epidemiju.

Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske pravolsavne crkve je takođe pozvala vernike da slave proslavljaju u krugu porodice.

“S obzirom na složenu i potencijalno izuzetno opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori u vezi sa svakodnevnim porastom broja slučajeva građana zaraženih novim koronavirusom, pozivamo sve pravoslavne vernike i sve ostale građane na poštovanje zdravstvenih mera i lekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti COVID-19”, poručila je Mitropolija.

Crkva je pismo Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ocenila kao “umesno i razborito”, te je pozvala vernike da ove godine slave proslavljaju “uzdržanije i skromnije nego inače”.