Epidemiolog iz Podgorice: Transmisija virusa u Crnoj Gori veća nego u Bergamu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Podgorici Dragan Laušević izjavio je da je u Crnoj Gori intenzitet transmisije zaraze korona virusom trenutno veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, samo što je tamo oboljevala starija populacija.

“Mi smo do nedavno branili dobro domove za stare, ali nažalost desio se prodor virusa i tamo. Tek ćemo da vidimo kakve su posledice”, istakao je on.

Laušević je za Radio Crne Gore rekao da je u toku prošle nedelje da procenat pozitivnih dostizao i do 40 odsto to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok.

On je objasnio da samo u poslednjih 14 dana bilo po 200 inficiranih dnevno i govoreći o broju zaraženih uporedio brojke sa Nemačkom imajući u vidu broj stanovnika u toj zemlji.

Kako je naveo, kada bi Nemačka imala isti broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika kao Crna Gora, poslednjih 14 dana to bi značilo da ima 350.000 inficiranih. Ta zemlja je od početka pandemije imala 285.000.

“Mi više zaraženih 14 dana nego što su oni imali za celih sedam meseci”, rekao je Laušević.

U Crnoj Gori drastično raste broj zaraženih i umrlih od korona virusa. Samo u poslednja 24 sata je umrlo pet osoba dok je novoinficiranih 197.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna meseca u Crnoj Gori je 160, a od početka godine 169.

Trenutno je obolelo 3.411 ljudi. Na bolničkom lečenju je 267 osoba.