Epidemija u Sloveniji prošla vrhunac, tvrde vlasti: Danas nema preminulih, zaražena još 21 osoba…

0
Foro: Profimedia

U Sloveniji je na dnevnom nivou zabeležen 21 novi slučaj koronavirusa, a nijedna osoba nije preminula u poslednja 24 sata, objavila je slovenačka vlada, ocenjujući kako je epidemija u toj zemlji prošla svoj vrhunac, a da su i dalje najpogođeniji domovi za starije, preneo je N1.

Ukupan broj zaraženih u Sloveniji porastao je na 1.269, a preminula je do sada 61 osoba, objavila je vlada, navodeći da su prethodnog dana u zemlji obavljena 1.023 testiranja na koronavirus. 

Prvi put nakon 30. marta nije zabeležen novi slučaj smrti među obolelima, a smanjen je broj bolesnika na intenzivnim odeljenjima, pa se, prema ocenama zdravstvenih vlasti, krivulje na grafikonima koji prate epidemiju stabilizuju, a epidemija je prešla svoj vrhunac.

U sredu je u bolnicama bilo 99 obolelih, od čega 31 na intenzivnim odeljenjima, a iz bolnica ih je otpušteno šest, prema objavljenim podacima. Ukupno je od početka epidemije iz bolnica otpušteno 174 ljudi koji su bili hospitalizovani zbog infekcije.

Kao je rečeno na konferenciji za novinare slovenačke vlade, najteže stanje s savladavanjem epidemije i dalje je u domovima za starije osobe, posebno u domovima u Ljutomeru, Šmarju pri Jelšah i Metliki, gde je zaražen veći broj korisnika tih domova i osoblja, ali se stanje velikim naporima poboljšava.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus