Energetska zajednica poslala pismo: “Velika ložišta u Srbiji emituju previše štetnih gasova”

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Sekreterijat Energetske zajednice poslao je pismo Srbiji zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima i prema navodima iz pisma devet od 16 velikih ložišta u Srbiji emituje previše štetnih gasova, preneo je portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Energetska zajednica, međunarodna organizacija koje su osnovale EU, zemlje crnomorskog regiona i zemlje jugoistočne Evrope, među njima i Srbija, navodi u pismu od 15. januara da vlasti i pored ponovljenih poziva, nisu zvanično usvojile Nacionalni plan za smanjenje emisija, preneo je N1.

Taj dokument Srbija je izradila 2016. godine, ali on se nedovoljno primenjuje jer nije pravno obavezujući, stoji u saopštenju Energetske zajednice.

Cilj Nacionalnog plana za smanjenje emisija je usklađivanje sa Direktivom o velikim ložištima, koja je u Energetskoj zajednici stupila na snagu 1. januara 2018. godine.

Ta direktiva propisuje smanjenje emisije sumpor-dioksida i azota, kao i prašine i drugih materija štetnih po životnu sredinu.

Energetska zajednica podseća u saopštenju da je Nacionalni plan za smanjenje emisija i dalje neobavezujući, te da devet od 16 velikih ložišta u Srbiji prevazilazi limite koje propisuje direktiva.

Prema pravilima za rešavanje sporova, procesa koji predviđa Ugovor o osnivanju Energetske zajednice, Srbija sada ima dva meseca da reaguje na navode Energetske zajednice.

Ukoliko strana ugovornica nastavi da ne ispunjava svoje obaveze, Zajednica joj kao krajnju meru može suspendovati neka prava iz članstva.

Srbija je ratifikovala ugovor o osnivanju Energetske zajednice u julu 2006. godine, ali se pri potpisivanju Ugovora 2005. godine obavezala se da će do 31. decembra 2017. godine uskladiti svoje emisije određenih zagađivača u vazduh iz velikih ložišta sa odredbama Direktive o velikim ložištima, ali to, prema proceni Energetske zajednice, nije do kraja sprovedeno.