Emisije CO2 drastično pale za samo mesec dana: “To je kao da izbrišemo šest miliona vozila”

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Emisije ugljen-dioksida (CO2) pale su za trećinu prošlog meseca zbog prizemljenja velikog broja aviona i zatvaranja zemalja tokom pandemije, Financial Times. U ovom trenutku je otkazano više od milion letova širom sveta, a to je zaslužno za pad od 28 miliona tona CO2 u poslednjih mesec dana. Ekvivalent tome je kada bi se uklonilo šest miliona automobila s ulica.

Zbog otkazivanja putovanja i restrikcija koje su uvele skoro sve države sveta, globalna avioindustrija bi, prema procenama OAG Aviation Worldwide, mogla da pretrpi gubitke od 880 milijardi dolara.

U prvoj nedelji aprila najveći avio-centri na svetu, među ostalima Hongkong, UK i Švajcarska, zabeležili su pad letova od 90 odsto. Globalno, broj letova je smanjen za 70 odsto.

I SAD su u martu uvele zabranu u trajanju od 30 dana na sva putovanja iz Evrope.

Što se tiče Evrope, u Italiji, jednoj od najgore pogođenih zemalja sveta, početkom marta broj letova je pao za 22 odsto, ali nakon što je proglašen opšti karantin, letovi su pali za 74 odsto.

Zagađenje koje proizvode automobili i motocikli takođe je u padu. U Evropi, emisije tih vozila pale su za 88 odsto od izbijanja koronakrize.

Koronakriza bi mogla da podstakne najveći godišnji pad emisije CO2 u 2020. godini, više nego tokom bilo koje prethodne ekonomske krize ili ratnog razdoblja, smatraju na strani Carbon Brief. Prema njihovim podacima, pandemija bi ove godine mogla da dovede do smanjenje emisija CO2 od 1,6 milijardi tona (MtCO2). Bilo bi to oko četiri odsto, dovoljno za spuštanje globalne temperaturne granice od 1.5 stepeni Celzijusovih. Globalne emisije trebalo bi da padaju više od 6 odsto svake godine, u celoj deceniji, da bi se ograničilo globalno zagrevanje.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?