“EMA potvrdila da je stvaranje trombova vrlo redak sporedni efekat vakcine AstraZeneca. Korist od primanja mnogo veća”

1
Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

Evropska agencija za lekove (EMA) danas je objavila da je zgrušavanje krvi zapravo “potpuno sporedni efekat” vakcine AstraZeneca.

Ali regulator EU rekao je da su koristi od vakcinisanja tom vakcinom i dalje veće od rizika.

Komitet za bezbednost tela sa sedištem u Amsterdamu (PRAC) saopštio je da bi „neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita trebali biti navedeni kao vrlo retki neželjeni efekti“, dodajući da „ukupni rizik i korist i dalje ostaju pozitivni“.

Zvaničnici su rekli da su vodili “intenzivne diskusije” zasnovane na dostupnim naučnim dokazima pre nego što su doneli svoju poslednju presudu.

Direktor Evropske agencije za lekove, rekao je: „COVID-19 je vrlo ozbiljna bolest sa visokom stopom hospitalizacije i stopom smrtnosti“.

„Ova vakcina se pokazala vrlo efikasnom“, saopšteno je novinarima. „To je pitanje spašavanja života“.

Objava kompanije AstraZeneca

“Danas su britanska Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) i Evropska agencija za lekove (EMA) dovršile procenu izuzetno retkih događaja zgrušavanja krvi sa niskim nivoom trombocita kod preko 34 miliona ljudi vakcinisanih AstraZenekinom vakcinom COVID-19 u Velikoj Britaniji i EU.

Nijedna agencija nije identifikovala bilo kakve faktore rizika, poput starosti ili pola, ili definitivan uzrok ovih izuzetno retkih događaja. Međutim, došli su do stava da ovi događaji imaju moguću vezu sa vakcinom i zatražili su da se navedu kao izuzetno retki potencijalni neželjeni efekti.

Sve u svemu, oba ova pregleda su ponovo potvrdila da vakcina nudi visok nivo zaštite od svih ozbiljnosti COVID-19 i da su ove koristi i dalje daleko veće od rizika.”

Procena Evropske agencije za lekove usledila je nakon što je nekoliko evropskih zemalja u martu suspendovalo ili ograničilo upotrebu vakcine AstraZeneca nakon izolovanih komplikacija zgrušavanja krvi kod recipijenata. Nekoliko zemalja je u međuvremenu izdalo svoja ograničenja za ovu vakcinu.

Šta su rekla druga medicinska tela?

EMA je prošle nedelje objavila da “ne postoje dokazi koji bi podržali ograničavanje upotrebe ove vakcine u bilo kojoj grupaciji”.

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao je u utorak da je vakcina sigurna i efikasna i da odnos „rizik-korist“ ostaje „uglavnom“ pozitivan.

„Trenutno ne postoji veza između vakcine i događaja sa problemima sa trombocitima“, rekao je Rožerio Pinto de Sa Gaspar, direktor SZO za regulaciju i pretkvalifikaciju.

Ministri zdravlja EU rekli su da će nakon što EMA izda mišljenje organizovati hitan sastanak kako bi ubrzali vakcinaciju u Evropi.

1 KOMENTAR

Comments are closed.