„Eksperimentalni migrantski koncentracioni logor“: Meksiko istražuje tvrdnje da su u SAD vršene histeroktomije migrantkinja

0
Foto: Profimedia

Meksiko istražuje tvrdnje da je šest meksičkih žena sterilisano dok su bile u američkom imigrantskom centru, rekao je ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard.

Američki imigracioni zvaničnici kažu da ozbiljno preispituju te tvrdnje.

Meksiko je te „intervencije“ nazvao „neprihvatljivim“.

Prema rečima uzbunjivačice, koju BBC identifikuje kao Don Vuten, koja je radila u tom centru, veliki broj žena bio je izložen histeroktomiji, što je nju zabrinulo.

Grupe za zaštitu ljudskih prava u SAD uložile su 14. septembra žalbu protiv pritvorne ustanove u kojoj se to dešavalo, a po Vutenovoj prijavi.

Jedna od prisutnih u tom centru okarakterisala ga je kao „eksperimentalni koncentracioni logor“, dodajući da je sve izgledalo „kao da su eksperimentisali sa našim telima“.

Prema agenciji AP, kompanija koja upravlja tim pritvornim centrom odbacuje te tvrdnje, naročito negirajući da se migrantkinje koriste za eksperimentalne medicinske procedure.

Pojedini doktori iz pomenutog prihvatnog centra tvrde da su medicinske intervencije izvođenje „od strane medicinskog osoblja, a ne pravosudnih organa“, kao i da histeroktomije „nikad ne bi bile izvođene bez pristanka pritvorenice“.

Prema borcima za ljudska prava, u Džordžiji, gde se nalazi ovaj prihvatni centar, trenutno se u njemu nalazi između 500 i 800 lica, mada je njegov kapacitet 1.200. Oni su se, takođe, žalili i na „lekarski nemar“ tokom pandemije koronavirusa, uključujući i odbijanja da testiraju pritovrenice sa simptomima i fabrikovanja medicinskih dosijea.

Meksiko je prošle sedmice saopštio da je tražio od američkih saveznih država Džordžije i Teksasa o tvrdnjama o histeroktomiji, i da su dobili odgovor da konzulati u pomenutim državama to istražuju.