Ekskluzivno: Juval Noa Harari, prvi intervju za srpske medije; Dr Ana Gligić prognozira dalji tok epidemije; Njujork tajms na poklon – Šta vas očekuje u novom Nedeljniku

Od četvrtka, 14. maja, na svim kioscima je novi broj Nedeljnika, a čitaoci dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku. Zavirimo između korica

0
Foto: Promo; Igor Pavićević; Printscreen

EKSKLUZIVNO: JUVAL NOA HARARI – Jedan od najvećih svetskih mislilaca, autor bestselera “Homo deus”, “Sapijens” i “21 lekcija za 21. vek” (u Srbiji u izdanju Lagune), govori za Nedeljnik o pandemiji, lažnim vestima, tehnologiji, hakovanju ljudskih bića, istoriji, mitovima, veri i svojim omiljenim serijama…

KO RAZUME, PRIČAĆE – U novom Nedeljniku veliko istraživanje o odluci Pokreta slobodnih građana da izađe na izbore, novim potresima u DS-u, Tadićevom predlogu za Bojkot listu, sukobima ispred parlamenta, i tome da u tim uslovima Vučiću ne može da se ne žuri na izbore.

TRIFUNOVIĆ – Odricanje od parlamenta je odricanje od odgovornosti. To bi u današnjem vremenu bilo čisto dezerterstvo, nešto kao prepuštanje teritorije neprijatelju bez borbe, piše Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana, u autorskom tekstu za novi broj Nedeljnika.

TADIĆ – Aleksandru Vučiću se nesumnjivo žuri da izađe na izbore što pre, rekao je u intervjuu za Nedeljnik Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i sadašnji predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS). Tadić je govorio i o dve ideje koje je izneo prethodnih dana – o ujedinjenju DS-a i Listi za bojkot, kao i o opcijama koje se sada nalaze pred Srbijom.

KOALICIJA RAZOČARANIH – “Mi smo jedina zemlja na svetu u kojoj ste usred pandemije imali politički kontramiting i miting koji je razdvajala žandarmerija?! I kako to da objasnite nekom ko nije odavde, osim onako kako jeste – ludnica!”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa pedesetak tekstova iz najuticajnijeg lista na svetu.

Naslovna strana novog Njujork tajmsa

MARJANOV SAKO – “Jesmo li mi normalni? Zašto sebe i svet ubeđujemo da smo horda fašista, bagra i banda ubica kakvih nigde nema?”, pita (se) Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

DR GLIGIĆ – Kada je još u martu dr Ana Gligić, šefica “Torlaka” u vreme variole vere, rekla da ćemo 15. maja sedeti u kafićima, bilo je mnogo onih koji su odmahnuli rukom. Sada ugledna virološkinja u penziji za Nedeljnik govori o potencijalnom “drugom talasu” epidemije, slabljenju virusa, navikama, kolektivnom imunitetu, nastanku koronavirusa…

SIMOVIĆ – Pandemija kod nas nije samo u nadležnosti medicine, u nadležnosti epidemiologije, nego je, još više, u nadležnosti politike. I odluke – prvo o uvođenju vanrednog stanja, a potom i o njegovom prebrzom ukidanju – više su rezultat političkih procena nego stručne argumentacije, kaže za Nedeljnik akademik i pisac Ljubomir Simović.

SRPSKI BDP – Povoljan razvoj u katastrofi koja nas neće zaobići u stvari je posledica loše strukture naše privrede, gde je udeo agrara u BDP-u čak 7,5%, dok relativno visoko učešće ima i prehrambena industrija. Velika ekonomska analiza Gorana Nikolića u novom Nedeljniku.

NARODNO POZORIŠTE – Sada svi nosimo maske, ali mi smo te maske odavno stavili na lica i sada su one opredmećene. “Ostanimo zajedno” jeste misija pozorišta da uvek poštuje i povrati život i istinu, kaže za Nedeljnik Ivana Vujić, prva žena nacionalnog teatra, koji se ovih dana preselio na Jutjub.

RAMBO AMADEUS – Nadam se da su ljudi zatočeni u izolaciji opet počeli da cijene dokolicu, i sve one stvari u kojima mogu da uživaju potpuno besplatno, razarajući tako temelj modernog liberalnog kapitalizma – pohlepu i patološku potrebu za potrošnjom, ispričao je muzičar za Nedeljnik.

TRAMP, BAJDEN, SI – „Beijing Biden”, jedan je od tri posprdna nadimka koje Tramp koristi protiv svog rivala pored starog “Pospani Džo” i novog “Bajden iz podruma”. Aluzija je više nego jasna na veoma bliske odnose Bajdena sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Ipak, Trampa mnogo više brine stvarni protivnik na ovim izborima: bračni par Obama. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

CORAX – Lice nedelje u foto-kolumni Nebojše Babića je karikaturista Predrag Koraksić Corax.

FELJTON – U novom Nedeljniku očekuje vas novi nastavak feljtona “Globalna istorija Srbije” koji potpisuje istoričar Čedomir Antić.