Ekskluzivno: Dnevnik iz oslobođenog Jasenovca, prvi put u javnosti posle 74 godine – Čitajte u Nedeljniku

Piše Uglješa Balšić

3
Iz porodične arhive Branka Savića

Branko Savić, foto-reporter tek osnovanog Tanjuga, 4. aprila 1945. sa partizanima ušao je kao prvi novinar na svetu u Jasenovac.

Svoja sećanja, srećom, pedantno je upisao u novinarsku belešku, pod naslovom „Put na front“. Fotografije koje je tada napravio nikada nisu ugledale svetlost dana, sklonjene su da se ne bi videle sve strahote ovog koncentracionog logora, da se ne bi narušavalo krhko „bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti“ u novoj Jugoslaviji.

Kao svedočanstva ostala su sećanja prvog fotografa Tanjuga i požuteli novinarski blok, čiji sadržaj Nedeljnik ekskluzivno objavljuje…

ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 9. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

3 KOMENTARA

  1. Šta ima da mi priča šta se desilo u Jasenovcu,četiri moja pretka su zverski ubijena,i meni netreba ni novinari,ni naučnici,niko!Tri puta sam bio u Jasenovcu,to je strašno,i dok god imam potomke govoriću im da krv mora da se osveti!

  2. Opet nešto rekla kazala, opet je sve neka zavera uništavanja u ime bratsva jedinstva…tamo ima kameni cvet i spomen park ali zato na Sajmištu (kao zadnjoj stanici judenfrei politike u tadašnjoj Srbiji) nema ništa ili će biti, kako kažu, dečiji vrtić.

    • Nažalost, Srbima uvek treba neko drugi, ili treći, kao krivac. Nije se mnogo toga promenilo u Srbiji od srednjeg veka pa naovamo. Ali, ako se tako nešto kaže našoj Srbadiji istog treenutka ste izdajnik, Ustaša i šta još ne.

Comments are closed.