Ekskluzivno, junak serije “Okoreli” Zan Meklarnan za Nedeljnik: “Bilo je sjajno glumiti Indijanca sa diplomom Harvarda”

0
Foto: National Geographic/Philippe Bosse

Mada su filmske ili TV priče o indijancima i kaubojima danas prava retkost, pre samo nekoliko decenija nije bilo holivudske zvezde koja u svojoj biografiji bar jednom nije projahala pred kamerama na konju nepreglednim prerijama američkog Divljeg Zapada. Klint Istvud, Džon Vejn, Rok Hadson i Kirk Daglas sinonimi su za filmove o kaubojcima, ali svoj deo u vestern sagama imale su i primadone zlatnog doba Holiuvuda poput Merilin Monro i Elizabet Tejlor. Dobro je poznat i doprinos našeg Gidre koji je ovom nekada omiljenom žanru dao svoj evropski šmek. A zatim je usledilo zatišje. Kauboje i indijance zamenili su jahači svemirskih staza i žestoki momci velikih gradova, prebaciviši filmsku akciju iz prašnjavih pustinja među zvezde i na ulice metropola. Ipak, poneki biser, povremeno zaluta.

TV serija „Okoreli“ autora Elvuda Rida u produkciji kanala „National Geographic“ koju na istom programu gledamo nedeljom od 22.00 (dve epizode) vraća nas u 17. vek. Današnji Kvebek, a tadašnja Nova Francuska poprište je velikog ekonomskog i kulturološkog sukoba evropskih „kauboja“ koji su došli po svoj komad „novog sveta“ i indijanskih plemena Irokeza prinuđenih da se odreknu zemlje koja im po rođenju pripada. Zan Meklarnan, američki glumac čiji indijanski koreni sežu daleko u prošlost Kolorada i Montane, u „Okorelima“ je prikazao sasvim drugačije lice divlje Amerike – Ivona, verovatno prvog Indijanca sa diplomom Harvarda utegnutog u moderno englesko odelo u istoriji televizije. Ekskluzivno za Nedeljnik Meklarnan otkriva koliko zašto je ovo jedna od najvažnijih rola u njegovoj karijeri.

– Kada sam diplomirao glumu ono o čemu sam sanjao bio je upravo jedan ovakav lik. Indijanac koji na ovaj način do sada nije prikazan u filmovima ili serijama. Bez perjanica, sekira i naše tradicionalne nošnje na koju su nas producenti vesterna navikavali decenijama. „Okoreli“ su mi dali šansu da pokažem drugo lice mog naroda. Ono koje u jednom čoveku ujedinjuje krajnosti novog i starog sveta – otkriva na početku razgovora za Nedeljnik glumac koji se osim po ulozi u Spilbergovoj miniseriji „Na Zapadu“ iz 2005. proslavio u više od 80 projekata, među kojima su i serije „Zapadni svet“ i „Fargo“, a osim što smo ga uz Džejsona Momou  gledali 2018. u filmu „Pod pretnjom“ (Braven“, društvo čuvenom Akvamenu praviće i u nadolazećoj seriji „The Last Manhunt“.

Kako je došlo do saradnje sa Elvudom Ridom na seriji „Okoreli“?

– Kada me je Rid prvi put kontaktirao povodom ove serije, kupio me je već sa opisom lika. To je bilo upravo ono što sam želeo. Indijanac kog ne srećete svakog dana. Zaposlen u britanskoj kompaniji, ne živi u šatoru i ne jaše konja. Međutim, ono što mi je bilo najznačajnije jeste bila lista saradnika koju su producenti angažovali kao istraživače na seriji sa zadatkom da verodostojno predstave Irokeze tog doba. Na projektu je radila prava mala armija takozvanih „starosedelaca“ američkog kontinenta, mahom svi su bili upravo Irokezi ili eksperti za plemena koja su naseljavala te predele Amerike tokom 17. veka. Zbog toga sam bio siguran da će priča verno pratiti istoriju i činjenice.

Koji su to utisci koje želite da publika ponese nakon serije „Okoreli“?

– Pre svega saznjanje o jednom periodu američke i evropske istorije o kojem ni sam nisam znao mnogo. Kada razmišljate o doseljavanju Evropljana na američko tlo, uglavnom pred očima imate slike iz vestern filmova. Predrasude bazirane na jednom pogledu na taj svet. „Okoreli“ zaista obkjektivno donose istinu. I našu, i ljudi koji su prešli okean i stupili na kopno koje im je obećano kao američki san. Međutim, nikad se nismo zapitali kako je izgledao taj prvi susret dve civilizacije. I ko je njemu prisustvovao. Istina je da su domorodačka plemena tada upoznala najgore lice Evrope. Škart jedne velike civilizacije. Otpadnike, izgnanike, zatvorenike, ljude iskvarenog morala i bez obrazovanja. Čak i ti Evropljani među sobom nisu bili jedinstveni. Bilo je tu mnogo različitih nacija, jezika, običaja – nalik posadi broda koja je ostavljena usred divljine bez kompasa. Oni su ti koji su stvorili Ameriku kakvu danas poznajemo.

Koliko se situacija promenila do danas za američke starosedeoce u Holivudu?

– I dalje smo Indijanci. Robovi našeg porekla. Serije poput „Okorelih“ menjaju tu priču polako, ali čeka nas još dugačak put od sporednih i ukalupljenih uloga do onih koje ozbiljnije menjaju stvari. Ipak, i mali koraci su krupni ako su kao „Okoreli“, uz veliki budžet i ozbiljan kreativan tim, spremni da osvetle deo istorije koji je i posle toliko vekova i dalje u magli.

Šta vam je bio najzanimljiviji deo rada na seriji?

– Učenje o običajima mog naroda. Rođen sam u Koloradu. Moja porodica i dalje živi u indijanskom rezervatu u Montani. Redovno ih posećujem i odrastanje uz njihove priče čini važan deo mog detinjstva. U „Okorelima“ sam, međutim, dobio priliku da te priče ožive. Naučio sam mnogo o našoj zajedničkoj prošlosti, a najvažnija lekcija je nešto što se stalno ponavlja – budućnost ne kroje ljudi, već interesi. Oni ljude samo usmeravaju.