Ekonomist: “Neobičan zagrljaj Srbije, Izraela i Kosova u Vašingtonu”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Britanski nedeljnik “Ekonomist” piše o “neobičnom zagrljaju Srbije, Kosova i Izraela” uz prošlonedeljno potpisivanje dokumenata o “ekonomskoj normalizaciji” u Vašingtonu.

List navodi da se retko dešava da se prepliću dve “najdugotrajniije problematične oblasti sveta – Balkan s jedne, i Izrael i Palestina s druge strane, i to na miran način”.

“Ali, 4. septembra, predsednik Donald Tramp je telefonirao svom prijatelju (izraelskom premijeru) Benjaminu Netanjahuu, da mu kaže da je nagovorio lidere Srbije i Kosova – nekada delova iste zemlje, a sada smrtnih neprijateljia, da srdačno zagrle Izrael”, piše Ekonomist.

Takođe, Ekonomist u tekstu naglašava da će “obe balkanske zemlje, ne hajući za politiku Evropske unije čijem se članstvu nadaju, priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela”.

“Nejasno je kako je Tramp nagovorio te dve balkanske zemlje na to”, piše nedeljenik jer su, kako navodi, “njhovi lideri bili u Beloj kući da potpišu ekonomski sporazum koji su isposlovale SAD, izazivajući bol Evropske unije koja odvojeno pokušava da te neprijatelje ubedi da postignu međusobni dogovor”, zaključuje se u tekstu Ekonomista.