“Ekološki ustanak” u Beogradu: “Protest nema veze s politikom, već sa opstankom čoveka na ovim prostorima”

1
(BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS)

Aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je danas na protestu “Ekološki ustanak” predsdniku Srbije Alekdsandru Vučiću da je ekologija “ante portas” (pred vratima) i da je u toku “sveopšti napad na zdravu Srbiju”.

Jovanović je rekao da su danas okupili na protestu kako bi kazali “ne” svima koji svakog dana “skrnave prirodu Srbije”.

On je naveo da je više od 80 ekoloških organizacija izradilo zahteve u borbi za zaštitu životne sredine, ali je dodao da od Narodne skupštine “neće zahtevati ništa”, a da na tu instituciju treba da se postave “crveni fenjeri”, jer “prodaju resurse Srbije”.

“Šta od njih da zahtevamo? Nećemo ništa. Jel’ to da nam decu ne truju sumpor-dioksiodm? To se, bre, ne zahteva”, rekao je Jovanović.

On se obratio i kompaniji Rio Tinto, koja vrši istraživanja i najavljuje izgradnju rudnika litijuma u okolini Loznici, da će im “propasti svaki evro koji su uložili da truju Srbiju”.

“Čekaćemo vas svuda. U Košutnjaku, na Makišu, na Drini i na Staroj planini. Ovo je naša zemlja, zapamtite svi. Dobrodošli su svi, ali pod jednim uslovom: nema trovanja naše dece”, rekao je Jovanović.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić zatražio je da vlasti “preipitaju koncept razvoja grada”, koju je okarakterisao kao “masovnu izgrađu koja vodi u urbanu kataklizmu”.

“Niko neće biti srećan ako se sprovede ovaj agresivni investitoski ubanizam, koji nije dobar ni za životnu sredinu ni za čoveka”, rekao je Ristić.

On je ocenio i da vremena “više nema za dileme ili premišljanja”.

“Sada je na nama da odlučimo šta hoćemo da budemo, slobodni ljudi koji dišu punim plućima, ili da se pretvorimo u neokolonijalne idiote koji pognuto žive svoj život.

On se osvrnuo na projekat “Jadar” kompnije Rio Tinto i upitao da li Ministarstvo rudarstva i energetike radi u interesu građana ili je “servis multinacionalnih kompanija i opskurnih investiora” koji žele da dođu do prirodnih resursa.

“Rećiće da rade po zakonu, ali su to onda loši zakoni, koje treba menjati. Treba podržati javni interes, odnosno interes većine”, rekao je Ristić.

Dekan je dodao da je u januaru i februaru ove godine rođeno skoro 9.000 beba manje, a da je umrlo više od 20.000 ljudi, te da se broj stanovnika Srbije konstantno smanjuje.

“Na žalost, mi smo narod koji kopni i topi se lagano, nestaje i samo mi to možemo da preokrenemo i zaustavimo”, zaključio je Ristić.

Frontmen grupe Partibrejkers Zoran Kostić Cane je izjavio da današnji protest nema veze s politikom, već sa “opstankkom čoveka na ovim prostorima”.

“Bez vode nema slobode, a ona se truje non-stop. Bez zemlje nema hrane, a bez vazduha nema života. Nisam otkrio toplu vodu, ali sve to odlazi zbog nas”, rekao je Kostić.

Između govornika, na glavnoj bini s ozvičenjem, na protestu “Ekološki ustanak” nastupaju muzičari. 

Protest “Ekološki ustanak” počeo je ispred Narodne skupštine u 13 časova, gde se trenutno nalazi više hiljada ljudi.

Blokirane su obe saobraćajne trake oko Trga Nikole Pašića, građani sede na travi Pionirskog parka, a reporter agencije Beta javlja da je na terenu i nekoliko vozila policije.

Aktivista udruženja “Odbranimo reke Stare planine” Jovanović Ćuta prethodno je za agenciju Beta izjavio da će se učesnici skupa uputiti kasnije do Vlade Srbije, zatim do predstavništva kompanije Rio Titno, a na kraju i do Radio-televizije Srbije.

“Odbranimo reke Stare planine” kao organizatori “Ekološkog ustanka” zahtevaju uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i “pravednu ekologiju, bez masovnog trovanja stanovništva”.

1 KOMENTAR

  1. Наравно да није политичк протест, међутим са кумулираним незадовољством по разним основама, које прети да се отргне контроли, много је лакше обрачунати се, ако се све “преведе” на политички терен. Ако су ту умешани неки: Ђиласи, Јеремићи,… и слични који већ имају опробано дејство у враћању у “тор” заблуделих. Са друге стране, већина, ако не и сви, еколошки проблеми су већ у настанку генерисани политичко-мафијашко-пословним интересима. Довољан је само списак “извођача” и видеће се колико се имена појединаца понављају, а потом им је лако ући у траг везама са влашћу. Међутим и на страни опозиционих странака влада мук, у подршци оваквим протестима и ту је власт у проблему, како то да повеже са њима. Сумња ли неко да би сутра “најбољи међу најбољима”, Тадић, рекао Рио Тинту да напусти Србију ? Ђјилас или Јеремић, да наложе да се речни токови на местима изградње мини хидро-електрана врате у пређашње стање ? Па не, нико од њих. Њихова потајна жеља је у ствари само да наставе, тамо где би ови пре њих стали. Стога су овакви протести веома опасни по власт, али, иако “мудро ћути”, и за поједине странке у опозицији.

Comments are closed.