EchoLaser leči prostatu u lokalnoj anesteziji, bez rezova, za svega par minuta, čak i kod neoperabilnih pacijenata

  1
  Ilustracija: Promo

  Živimo u vremenu kada se nova otkrića na polju medicine dešavaju svakodnevno. Najčešće hirurške operacije koje su ranije zahtevale velike rezove, dugačak i bolan oporavak, i izlagale pacijente riziku od mnogih postoperativnih infekcija i komplikacija, danas su one day intervencije.

  Zato imamo rešenje za nešto od čega pati svaki drugi muškarac stariji od 50. godina – uvećanu prostatu.

  Zašto je prostata važna?

  Ova žlezda veličine i oblika kestena, nalazi se u zadnjem delu karlice ispod mokraćne bešike. Kroz nju prolazi mokraćna cev (uretra) koja transportuje mokraću. Prostata proizvodi semenu tečnost koja, prilikom ejakulacije, pomaže pokretljivost spermatozoida, istovremeno štiteći muškarce od urinarnih infekcija.

  Šta je uvećana prostata?

  Benigna hiperplazija prostate (BHP), kako se medicinski zove, javlja se kod muškaraca već od 30. godine života, a do 70. godine čak 80% muškaraca pati od ovog problema.

  “Dugogodišnja hormonska stimulacija prostate i seksualna aktivnost, kao i način ishrane čoveka predstavljaju faktore rizika. Gojaznost kao i ishrana u kojoj preovlađuju unos mesa i masti, prženje i pečenje hrane uz smanjen unos voća i povrća, imaju veliku ulogu u hormonskim dešavanjima i oksidativnom oštećenju DNK”, objasnio je dr Tomislav Pejčić, urolog.

  Koji su najčešći simptomi?

  Najčešći simptomi su problemi sa mokrenjem: slab mlaz urina, isprekidani akt mokrenja, nepotpuno pražnjenje mokraćne bešike, učestalije mokrenje (posebno noću), povećan nagon, kao i peckanje pri mokrenju.

  Ako se ne tretiraju, ovi simptomi mogu da utiču na kvalitet života i da dovedu do učestalih urinarnih infekcija, narušavanja funkcije mokraćne bešike i bubrega, nemogućnosti mokrenja, pa čak i do – poremećaja potencije!

  Operacija prostate nije bauk

  “Mislim da postoje predrasude da su operacije prostate komplikovane i bolne, kao i da oporavak dugo traje. Danas smo u mogućnosti da pomognemo muškarcima da ovaj problem ne zavlada njihoviom životom i naruši mu kvalitet. Prošlo je vreme kada svoje simptome morate trpeti”, izjavio je dr Srđan Radibratović, načelnik hirurgije Opšte bolnice “Aurora” u Beogradu.

  EchoLaser laserska operacija prostate: brzo, jednostavno i bezbolno rešenje

  Termalna laserska energija male snage (3W) prenosi se, u svega nekoliko minuta, pomoću optičkih vlakana u igli prečnika manjeg od 1 mm kroz kožu do prostate.

  Za razliku od drugih lasera na tržištu, EchoLaser ne ide kroz mokraćnu cev već kroz perineum, čime se izbegava mogućnost urinarnih i drugih postoperativnih infekcija.

  Tkivo koje je termalno tretirano prirodnim putem se resorbuje u žlezdi tokom narednih nedelja, volumen prostate se smanjuje do krajnjeg nestanka simptoma.

  I to je to!

  Ništa ne boli i nema rizika od postoperativnih komplikacija.

  Ova intervencija izvodi se u dnevnoj bolnici, pod lokalnom anestezijom, bez rezova i postoperativnih komplikacija (krvarenje, infekcije, retrogradne ejakulacije i impotencije) i bolova, a pacijent može da ide kući nekoliko sati nakon intervencije.

  I još – EchoLaser nije samo za prostatu

  Intervenciju EchoLaserom karakterišu preciznost, bezbednost i svestranost. Koristi se još u terapiji tumoroznih promena različitih lokaliteta – kod operacija benignih nodusa štitne žlezde, primarnog raka jetre (hepatocelularni karcinom), metastatskih promena u jetri (metastazirani rak debelog creva), a u bližoj budućnosti u planu je primena i kod raka štitne žlezde, prostate, dojke, pankreasa.

  Intervencija EchoLaserom pogodna je i za pacijente kojima se iz zdravstvenih razloga ne preporučuje uvođenje u anesteziju!

  Starost pacijenta, pridružene bolesti, prethodne neuspešne hirurške intervencije (TUR), opšte zdravstveno stanje zbog kojeg nisu moguće klasične metode i uvođenje u anesteziju, kao i postojanje pejsmejkera više nisu otežavajući faktori.

  Dakle, dragi muškarci, šta čekate!

  1 KOMENTAR

  1. Prije 12 god sam operisao prostatu i sve je bilo dobro ali su se sad pojavili isti simtomi kao prije operacije Bosanski sam državljanin ali sad živim u Srbiji Kakva je procedura za doči do vas i koliko bi me koštalo Pozdrav Mladen

  Comments are closed.