“Džordan mu je rekao da je lud, a Medžik da je predlog bojkota previše ekstreman”: Kako je 1991. Krejg Hodžis predlagao ono što se danas događa u NBA ligi

0
Profimedia

Bojkot na koji su pozvali jedni, a kom su se odazvali drugi igrači iz NBA lige, podsetio je medije u Sjedinjenih Američkim Državama na priču iz 1991. godine.

Tada su na ulicama SAD bili masovni protesti zbog policijske brutalnosti nad Rodnijem Kingom, a jedan igrač je želeo da se košarkaši priključe, makar simbolički, tim protestima.

Bio je to igrač Čikago Bulsa Krejg Hodžis, a njegov predlog je podrazumevao da finalisti NBA lige te sezone – njegovi Bulsi i Lejkersi – bojkotuju prvu utakmicu finalne serije.

“Trebalo bi da ustanemo i budemo solidarni sa afroameričkom zajednicom koja se bori protiv rasizma i ekonomske nejednakosti. Ti su problemi prisutni i u NBA ligi gde nema vlasnika Afroamerikanaca, gde je jako malo trenera Afroamerikanaca, iako je više od 75 odsto igrača tamne puti”, rekao je tada Hodžis.

Ipak, takva ideja nije naišla na dobar odziv.

Džordan mu je, prenose mediji, rekao da je “potpuno lud”.

Ni najveća zvezda Lejkersa nije bila za Hodžisov predlog.

“To je previše ekstremno, čoveč”, rekao je Medžik Džonson.

Za prethodnih 30 godina promenila se i košarka, ali i način borbe protiv rasizma, pa su granice ludosti i ekstremnosti na nekom drugačijem nivou.