Džonson ide na sud jer je lagao o Bregzitu

0
Foto: Profimedia

Jedan od favorita za novog premijera Velike Britanije Boris Džonson moraće pred sudom da odgovara na optužbe da je lagao u vezi sa Bregzitom.

Reč je o njegovoj izjavi da će Britanija biti bogatija za 350 miliona funti nedeljno kada izađe iz EU.

Okružni sudija Margot Kolman je presudila da će bivši ministar spoljnih poslova i gradonačelnik Londona morati da odgovori na navode da je počinio tri prekršaja za nepropisno ponašanje u javnoj službi.

Kolman je, u pisanoj presudi, navela da te optužbe nisu dokazane, ali da smatra da bi Džonson trebalo da bude preliminarno saslušan i da će slučaj potom biti prosleđen Kraljevskom sudu, prenosi Rojters.

Tužbu je podnela grupa “Bregzit pravda”, tvrdeći da je Džonson svesno iznosio lažne podatke o troškovima britanskog članstva u EU pre referenduma i izbora 2017.

“Tokom oba navedena perioda, okrivljeni je neprestano lagao i obmanjivao britansku javnost u vezi sa troškovima britanskog članstva u EU, izričito navodeći, odobravajući ili zaključujući da to iznosi 350 miliona funti nedeljno”, navodi ta grupa u slučaju protiv Džonsona, žestokog zagovornika Bregzita, preneo je Tanjug.

Džonsonov advokat kaže da je ovaj slučaj pokrenut isključivo iz političkih razloga.