Džonson: “Antirasističke demonstracije su preuzeli ekstremisti. Ne uključujte se u proteste”

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonsn ocenio je danas da su “ekstremisti uzeli za taoca” antirasističke demonstracije koje se poslednjih dana održavaju u Velikoj Britaniji i pozvao da se “ne cenzuriše prošlost” posle srknavljenja statua pojedinih ličnosti iz kolonijalnih vremena.

“Jasno je da su nažalost demonstracije ekstremisti uzeli za taoca sa ciljem nasilja”, napisao je Džonson na Tviteru i osudio napade na policiju kao “nepodnošljive i odvratne”.

“Jedini odgovoran stav je ostati po strani od tih demonstracija”, dodao je on.

Više simbola britanske kolonijalne prošlosti poslednjih dana bili su na meti demonstranata u okviru talasa protesta povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja.

U strahu od novih akcija nasilnih demonstranata tokom vikenda, statua bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila kod parlamenta u Londonu zaštićena je šper pločom, a zaštićeni su i drugi spomenici. 

Na spomeniku Čerčilu pre nekoliko dana ispisano je “bio je rasista”.

“Apsurdno je i sramotno da je taj nacionalni spomenik danas pod rizikom napada od nasilnih demonstranata”, napisao je Džonson.

Dodao je da je “Čerčil ponekad izražavao mišljenja koja su bila i ostaju neprihvatljiva za nas danas ali je on bio heroj koji zaslužuje svoj spomenik”.

Džonson je rekao da Britanija ne može ponovo ispistati ili cenzurisati svoju prošlost.

“Ne možemo se praviti da imamo drugačiju istoriju”, dodao je on.

Te ličnosti su, kako je rekao, imale različite perspektive i vizije dobra i zla. On je dodao da te statue uče zemlju o stvarima iz njene prošlosti sa svim njihovim manama.

“Povući ih bi se svodilo na laganje o našoj istoriji i osiromašenje obrazovanja generacija koje dolaze”, rekao je britanski premijer.

Određene laburističke lokalne vlasti odlučile su da sklone nekoliko spomenika koji glorifikuju ličnosti iz kolonijalnih vremena, kao i određene ličnosti koje su davale, kakoje ocenjeno, rasističke izjave.

(Beta)