“Džoni Štulić zna biti grozno naporan, ali k vragu, volim tog opaljenog motherfuckera!”: Jurica Pađen za novi Nedeljnik

0
Foto: Promo

Jurica Pađen je sa Parnim valjkom snimio nekoliko albuma, i to na samom početku karijere ovog benda, a pre toga, bio je član legendarne grupe 220 koja je valjda snimila i prvi rok LP u bivšoj Jugoslaviji. Usledilo je sviranje u grupi Azra, a već četiri decenije tu je njegov matični bend Aerodrom čije se pesme možda bolje znaju nego samo ime benda (“Piši mi brate”, “Obična ljubavna pjesma”). Pa supergrupa 4 asa sa Rajkom Dujmićem (Novi fosili), Alenom Islamovićem (Bijelo dugme) i Vladom Kalemberom (Srebrna krila).

Uskoro nas očekuje dvostruki vinil plus CD grupe Aerodrom “Greatest hits”, a ove jeseni Jurica je član žirija međunarodnog TV muzičkog šoua “Zvijezde pjevaju” na HRT-u.

I pun energije i pored toliko kilometraže i biografske statistike koju neki ne dožive za dva života.

Svirao si u Azri. Šta danas misliš o Džoniju Štuliću? U čemu je bila njegova harizma?

Bez obzira na to što ja mislim, Štulić je svojim radom izborio mjesto u povijesti ovih prostora, i izvršio ogroman utjecaj u svom vremenu i onom koje tek dolazi, ne samo u muzičkom smislu nego i literarnom.

Njegov prepjev Ilijade doživio sam kao da je Homer pisao Alana Forda, a tu su i druga zanimljiva izdanja.

A ono što ja mislim je da je to opako talentirani seronja, s kojim je j…no teško surađivati, a istovremeno i najlakše na svijetu.

Sastavni dijelovi njegove karizme su talent, inteligencija, šarm, lucidnost, ludost i nepredvidivost. Zna biti grozno naporan, ali k vragu, volim tog opaljenog motherfuckera!

Kad si ga poslednji put video i šta ste radili?

Zadnji put sam ga vidio kada sam u jesen 2016. sa društvom bio u Amsterdamu na koncertu Paula Simona, pa me je jedan dan pozvao kod sebe u Houten (kraj Utrechta).

Pili smo burbon, on je pušio cigaru i pričali smo pizdarije.

Ceo intervju sa legendarnim muzičarom pročitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs