Džoni Štulić može da folira neupućene ljude i klince, ali nas iz onog vremena ne može: Ivan Ivačković za novi Nedeljnik

17
Fotografija: Predrag Simović

Ivan Ivačković ne piše obične biografije i zatrpava nas statistikom. Tako je pre nekoliko godina u knjizi “Kako smo propevali” napravio neku vrstu analize jugoslovenskog društva kroz pop i rok muziku gde se pesme i biografije YU zvezda prepliću sa politikom. Preplitanje politike i muzike jedna je od karakteristika čitave karijere Džonija Štulića i benda Azra. Ovih dana u prodaji se našla nova knjiga Ivana Ivačkovića “Između krajnosti” (Laguna) koja se bavi upravo Džonijem i Azrom, ali očišćena od mitomanije i podložnosti sentimentima.

“Štulić je voleo svoju zemlju i bio njome inspirisan. Naravno, išli su mu na nerve njen amaterizam, improvizatorski duh, nedostatak smisla za organizaciju i uopšte sve što je karakteristično za “Alana Forda” i grupu TNT, u koju je Jugoslavija gledala kao što čovek gleda u ogledalo i što je u današnjoj Srbiji dignuto na kub”, kaže Ivačković u velikom intervjuu za Nedeljnik.

“Džoni može da folira neupućene ljude i današnje klince, ali nas iz onog vremena ne može. I hajde da malo obrnemo stvari: ako je istina da su Štulića pokrali svi živi i mrtvi, od Siniše Škarice do Kurta Kobejna, kako se niko nikad ne zapita da li je taj čovek baš toliko pametan koliko se misli?”, ispričao je Ivačković, između ostalog, za Nedeljnik.

Ceo intervju čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

17 KOMENTARA

 1. poznavao sam Džonja iz tog vremena a sam sam ta generacija to je uglavnom tako bilo. Džoni je neponovljiv lik i super je što neće da se reaktivira jer to više nebi bil to.On je pošao čudnim putem kad je saznao da je platio najveći porez u Jugoslaviji da da nijedan muzičar u Jugi nije ni blizu njega. Kjniga je prilično teška za tu vrstu literature ali je poštena.

 2. Džoni Štulić -Legenda sa velikim doprinosom ex-Yu rok sceni. Neosporan je taj njegov učinak . Kritičari muzike , a to je već druga priča … Ali oni su kritičari , a ne muzičari , zar ne ?

 3. Nakon sto procitah stampano izdanje, jasnije videh Ivackovica ‘iz tog vremena’ kako u mraku svoje sobe slusajuci Azru zamislja da je Dzoni Stulic, a onda mu cale upali svetlo, zvizne samarcinu i drekne ‘gasi bre to’! Otud danas, dok ozivljava svoju mladost, on ponovo prozivljava i te bolne trenutke svog neispunjenog sna, da se kao Dzoni proslavi, da ga zene lepo gledaju i postane glavni.

 4. Ivackovic postaje konkurencija Maricu. Sve o savkome zna, svi su mu se poveravali, “otkrivali” mu tajne dosijee i podatke….
  Nazalost, ovde se najvise zaradjuje na otkrivanju tajnih (uglavnom laznih) podataka znanih samo nekolicini uglednih ljudi u koje se takvi autori, skromno, sami ubrajajuubrajaju.
  A u to pisanje o Stulicu mogu da poveruju samo ini koji ne znaju ni ko je on ali se informisu preko poznatih sveobavestenih novina.

 5. Kako te nije sramota da pises o coveku koga ne poznajes,na njegovu licnost i delo zaradjujes novce od prodaje knjiga,bedni mali covece.

 6. Nikola Tesla umro je sam, siromašan, napušten od svih. Bio je briljantan um koji nije mario za materijalno. Možda bi ovaj pisac i za njega napisao da je mogao folirati USA gdje je izgradio prvu hidroelektranu na izmjeničnu struju ali ne i balkance jer kako je onda umro u bijedi i siromaštvu. Tesla i Štulić su u istoj kategoriji ali sa različitim darom. Dodao bih tu još i Meštrovića. To je ta jedna luda neukrotiva osobnost i nadarenost svojstvena samo za ljude sa balkana. Ovaj lik koji sada secira lik i djelo jednog od velikana exYu i zadire u njegov intimu ( a to nije biografija već žutilo, šund) je ništa drugo nego lešinar koji hoće na tuđoj muci i talentu zaraditi neku lovu. Nažalost i to je svojstveno ovim našim prostorima. Samo ovdje ima 10 managera na 1 inženjera.

  • JOSIPE, BRAVO! JA BIH TU SAMO DODAO DA IMAMO JOŠ TAKVIH, ALI TO NEKOM DRUGOM PRILIKOM. DŽONI SE NE MORA NIKOME DOKAZIVATI. A “PISAC” JE DOVOLJNO REKAO SAM O SEBI, PA TU NIŠTA NE BIH MENJAO. POZDRAV

 7. Ivackovic je napisao knjigu da namakne neku kintu. Naredna knjiga “Saša Đurovic razglednica iz Trsta ili kako sam postao milioner” ivackovic je uvek uz skute love.

Comments are closed.