Džokeru 11 nominacija za nagradu BAFTA

0
Profimedia

Mračna drama “Džoker”, koja je prošle godine osvojila Zlatnog lava u Veneciji, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umetnosti (BAFTA), objavljeno je u utorak u Londonu.

Netfliksov “Irac” Martina Skorsezea i “Bilo jednom u… Holivudu” Kventina Tarantina, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju, slede s po deset nominacija.

Devet ih ima ratna drama “1917”, takođe sveže nagrađena Zlatnim globusima za najbolju dramu i najboljeg reditelja Sema Mendeza.

Ta četiri filma boriće se zajedno s “Parazitom”, južnokorejskog reditelja Bong Džon-hoa, za glavnu nagradu.

Hoakin Finiks nominovan je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom Dikaprijom za “Bilo jednom u… Holivudu”, Adamom Drajverom za “Bračnu priču”, Taronom Edžertonom “Roketmenu” i Džonatanom Prajsom, nominovanim za ulogu u “Dvojici papa”.

Međutim, čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama, krenule su kritike za dominaciju belaca u glumačkim, i muškaraca u rediteljskim kategorijama.

Za najbolje glumice nominovane su Skarlet Johanson (“Bračna priča”), Serše Ronan za poslednju adaptaciju “Malih žena”, Šarliz Teron (“One su bombe”), Džesi Bakli (“Divlja ruža”) i Rene Zelveger (“Džudi”).

Johanson je nominovana i za najbolju sporednu žensku ulogu (“Jojo Rabbit”), u kategoriji u kojoj će joj društvo praviti Lora Dern, Florens Pju i dvostruko nominovana Margot Robi (“One su bombe” i “Bilo jednom u… Hollywoodu”).

U konkurenciji za najbolju sporednu mušku ulogu su Al Paćino i Džo Peši za “Irca”, Tom Henks za “Prekrasan dan u susjedstvu”, Entoni Hopkins za ulogu Benedikta u “Dvojici papa” i Bred Pit za “Bilo jednom u… Holivudu”.

Dodela nagrada zakazana je za februar.