Džoan Rouling, Paulo Koeljo, Danijela Stil: Deset najplaćenijih pisaca u 2018.

0
Foto: Profimedia

Najplaćeniji pisac na svetu je, na kraju 2018. godine, Džoan Rouling, čije je bogatstvo procenjeno na milijardu dolara.

Prema oceni Jahua, to nije neko iznenađenje, jer Roulingova je ne samo najbolje plaćeni pisac, već ima smisla za biznis. 

1. Džoan Rouling

Stvorivši serijal o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru Roulingova je osvojila milione čitalaca u celom svetu, ali je osnovala i pravi komercijalnu imperiju. 

Osim serijala o Hariju Poteru, koji je ekranizovan i dramatizovan, pedesetrogodišnja književnica zaradila je ogroman novac prodajom razne robe, od igračaka do odeće sa likovima svojih junaka, a osnovala je i tematske parkove u kojima posetioci mogu da “sretnu” sa svojim omiljenim junacima iz knjiga. 

Samo tokom protekle godine, Roulingova je zaradila 54 miliona dolara. Ipak, ona je spremna i da svojim bogatstvom pomogne dobrotvorne organizacije, a nedavno je učestvovala u produkciji filma “Fantastične životinje – Grindelvald” i nastavlja da piše romane za odrasle čitaoce pod pseudonimom Robert Galbrajt. 

2. Paulo Koeljo

Na drugom mestu po bogatstvu među piscima je brazilski pisac Paulo Koeljo, čiji je imetak procenjen na pola miliona dolara.

Koeljo, koji je u mladosti bio hipik i o tom iskustvu je napisao roman koji je ove godine preveden i na srpski jezik, napisao je nekoliko romana tokom osamdesetih godina, među kojima i “Alhemičar”, koji je nekoliko godina tavorio nezapažen pre nego što ga je ponovo objavio Harper Kolins 1994. i postao je svetski hit. 

Koeljo piše i dalje, a sada adaptira neke od svojih knjiga za televiziju. 

3. Stiven King

Treći na listi najbogatijih živih pisaca je Stiven King, koji, prema proceni stručnjaka, “vredi” 400 miliona dolara.

Neki od Kingovih romana su postali već klasici horor žanra i neosporno je King majstor žanrovske literature. 

Najveći uspeh su do sada postigli njegovi romani “Keri”, “Isijavanje” i “To”, koji su svi ekranaizovani.

King je poznat po svom političkom aktivizmu i donatorstvu. Nastavlja da piše i uskoro mu izlazi novi roman. 

4.  Nora Roberts

Još jedna književnica među najbogatijim piscima dobro je poznata i kod nas.To je Nora Roberts čije bogatstvo je procenjeno na 390 miliona dolara.

Ona je poznata kao pisac ljubića, iako ima i trilera. Počela je da piše, jer joj je bilo dosadno da bude domaćica i podiže decu tokom svog prvog braka.

Duže vreme je slala svoje rukopise izdavačima koji su ih odbijali, sve dok 1981. nije objavila roman o punokrvnom konju. Od tada je šezdesetsedmogodišnja Nora Roberts osvojila niz nagrada za žanr romansi i neke od knjiga su adaptirane za televiziju. Njen novi roman “O krvi i kostima” izlazi iz štampe do kraja ove godine. 

5. Danijela Stil

Peta spisateljica na listi najbogatijih je Danijela Stil, čiji se kapital ceni na 375 miliona dolara. 

Do sada je štampala 165 knjiga, pet puta se udavala i ima iz svih brakova ima dete.

Karijeru je počela kao pisac reklama i jedan od šefova joj je preporučio da se oproba kao pisac popularnih porodičnih romana i ljubića. Prvi roman je objavila 1972. godine i od tada Danijela Stil ne prestaje da piše iako ima već 71 godinu. 

 Do sada je kritika bila nemilosrdna prema njoj, jer su joj zapleti i teme veoma slične, ali ženska publika je veoma rado čita i ona objavljuje svake godine nekoliko novih naslova. 

6. Džems Paterson

Šesto mesto na ovoj listi je pripalo Džemsu Patersonu, čiji je kapital procenjen na 310 miliona dolara. 

Prvu knjigu je štampao 1976. godine i od tada je jedan od najpopularnijih pisaca trilera.

On je rekorder po broju knjiga koje su se našle na bestseler listi Njujork tajmsa, ali ima i dosta kritičara, jer mnoge knjige je pisao u kooperaciji sa drugim autorima. 

Nedavno je objavio roman koji je napisao u saradnji sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom.

7. Džon Grišam

Džonu Grišamu je pripalo sedmo mesto sa “samo” 200 miliona dolara. 

 On je bio advokat krivičnog prava i za romane crpi inspiraciju iz svoji sudskih slučajeva.

Probio se 1989. rukopisom “Vreme je za ubijanje” sa pričom koja se zasnivala na svedočenju jedne žrtve koje je čuo u sudu. Tekst je iskoristio za pisanje filmskog scenarija koji je napisao sa glumcem Metjuom Mekonahijem, a u filmu je igrala Sandra Bulok.Tek zatim je rukopis štampan. Inače pre toga je bio odbijen 28 puta.Od tada je još sedam njegovih knjiga ekranizovano. 

8. R. L. Stajn

Sedmo mesto sa Grišamom deli R. L Stajn sa kapitalom od 200 miliona dolara.

Zaradio ih je pišući horor knjige za decu u serijalu koji je bio naslovljen “Naježeni”. Taj serijal je pretočen u TV seriju koja se i sada prikazuje u SAD. On inače i dalje piše knjige za decu i drži predavanja o tome kako treba pisati knjige za decu i tinejdžere. 

9. Džefri Arčer

Njegov kapital ne prelazi 200 miliona dolara, a to je britanski pisac Džefri Arčer.

Na početku karijere bio je poslanik u britanskom parlamentu. Pošto je bio umešan u skandal, odlučio je da se posveti pisanju fikcije bazirane na svom iskustvu stečenom kroz život u britanskim krugovima bankara i poslovnih ljudi. 

10. Den Braun

Zaradio je “svega” oko 160 miliona dolara najviše zahvaljujući romanu “Da Vinčijev kod”, jer knjige koje je napisao pre i posle ovog romana nisu bile globalni hitovi. 

Među piscima koji su zauzeli mesta od 11. do 20. ima samo nekoliko koji su poznati i srpskim čitaocima, kao što su Džordž R.R. Martin, pisac epske fantastike, uključujući “Pesmu leda i vatre”, po kojoj je snimljen TV serijal “Igra prestola”, Dejvi Baldači, Nil Gejmen, Nikolas Sparks, Suzan Kolins…