Džo Bajden i Kamala Haris prvi put zajedno u javnosti, kritike na Trampov račun i tople reči podrške: “Njena priča je američka priča..”

0
Beta - AP Photo/David J. Phillip, File

Kamala Haris, kandidatkinja demokrata za potpredsednicu SAD u predsedničkoj trci Džoa Bajdena, obratila se prvi put u tom svojstvu i poručila da aktuelni predsednik SAD Donald Tramp nije spreman za taj posao.

Kamala Haris pojavila se i prvi put u javnosti sa Džoom Bajdenom  na predizbornom skupu u Delaveru.

Kamala Haris je u svom govoru oštro kritikovala Trampovo rukovođenje krizom koju je izazvala pandemija koroanvirusa, upoređujući je sa epidemijom ebole u kojoj su život izgubila dva Amerikanca tokom administracija Baraka Obame i Džoa Bajdena.

Ona je takođe kritikovala i Trampovo postupanje u vezi sa ekonomskim padom koji je uzrokovan krizom.

“Nasledio je najdužu ekonomsku ekspanziju u istoriji od Baraka Obame i Džoa Bajdena. A onda je, kao i sve drugo štoje nasledio, i to poslao pravo pod zemlju”, rekla je ona, prenosi CNN.

“To se događa kada izaberemo nekog ko jednostvno nije spreman za posao”, dodala je Haris.

A pre nego što je predstavio Kamalu Haris, obratio se i sam Džo Bajden koji je naglasio da predstojeći izbori sa predsednika SAD u novembru predstavljaju moralna pitanja na koja Amerikanci moraju da odgovore.

“Ko smo mi kao nacija? Za šta se zalažemo? I najvažnije, šta želimo da budemo”, upitao je on.

Bajden je objasnio i da je za Kamalu Haris prvi put saznao kroz njenu saradnju sa njegovim sinom Boom Bajedenom, koji je preminuo 2015. godine.

Haris je istakla da je tokom Velike recesija, kao državni tužilac u Kaliforniji gotovo svakodnevno i više puta dnevno razgovarala sa Boom Bajdenom koji je tada bio državni tužilac u Delaveru.

“Brzo sam shvatila je Bo neko ko nadahnjuje ljude da budu bolja verzija sebe. On je zaista bio bolji od nas. I kad god bih ga pitala, odakle ti to, odakle to dolazi, uvek bi pričao o svom ocu”, rekla je ona.

“Ljubav između njih bila je neverovatno. Bio je to najlepši prizor oca i sina”, dodala je ona.

Govoreći o Kamali Haris, Bajden je rekao da ona kad dete imigranta zna kako takve porodice obogaćuju SAD.

“Njena priča je američka priča”, dodao je on.

“Ona će biti sa mnom u kamapanji i svi ćemo se založiti za nju”, poručio je Bajden.