Džef Bezos odlazi sa mesta generalnog direktora Amazona: “Moj naslednik će biti izvanredan…”

0
Foto: Profimedia

Džef Bezos odlazi sa mesta generalnog direktora Amazona. Umesto njega na tu poziciju dolazi Endi Džesi, dosadašnji direktor Amazon Web Servisa.

Bezos i nakon ovoga ostaje vlasnik kompanije i preći će na mesto izvršnog predsednika borda direktora Amazona, prenosi CNBC.

„Uzbuđen sam što mogu da najavim da ću u trećem kvartalu preći na mesto izvršnog predsednika Amazonovog odbora i što će Endi Džesi postati generalni direktor”, naveo je Bezos u pismu zaposlenima.

Dodao je da namerava da kao izvršni predsednik svu energiju i pažnju usmeri na nove proizvode i inicijative, i poručio da će Džesi “biti izvanredan vođa” koji uziva njegovo puno poverenje.

Bezos je osnivač direktor kompanije Amazon, čija se tržišna vrednost procenjuje na više od hiljadu milijardi dolara. On je Amazon pokrenuo 1994. godine u garaži iznajmljene kuće, a danas je jedna od najvećih svetskih kompanija.

Bezos je prošle godine počeo sa prodajom svojih akcija u Amazonu, ali još poseduje više od 53 miliona akcija u vrednosti od skoro 170 milijardi dolara, što ga čini jednim od najbogatijih ljudi na svetu.

On je ranije izjavio da će svake godine prodavati akcije za oko milijardu američkih dolara, kako bi finansirao svoj startap za proizvodnju raketa Blu Oridžin.