“Dve trećine Nemaca nezadovoljno vladom i hoće stroži lokdaun…”

0
(Beta/AP Photo/Markus Schreiber)

(Beta) – Većina Nemaca je za stroži lokdaun i smatra da je pandemija pokazala da Nemačka ne ume da se snađe u krizi, konzervativci CDU i CSU i dalje gube podršku, Zeleni jačaju, a najbolje šanse da bude kancelar ima Markus Zeder, prenosi Dojče vele.

Konzervatvna Unija CDU i CSU ostaje na silaznoj liniji na kojoj se nalazi poslednjih sedmica, i te stranke bi, da su izbori u nedelju, dobile 27 odsto glasova – šest odsto manje nego prethodnog meseca, a to znači da je Unija pala na potpuno istu vrednost kao u martu prošle godine.

Zeleni su dobili dva procenta i sada imaju 22 odsto. Kod SPD se nije ništa promenilo u odnosu na prethodni mesec – 16 procenata, AfD takođe nepromenjen – 11 procenata. FDP se poboljšao za dva procenta i sada ima 9 odsto. Levica je stabilna na 7 procenata.

Predsednik CSU i bavarski premijer Markus Zeder trenutno ima naklonost 54 odsto ispitanika – tri odsto više nego prethodnog meseca, i među pristalicama Unije ga želi čak njih 79 odsto.

Trenutno je samo trećina građana zadovoljna radom Savezne vlade (CDU, CSU i SPD). Pre tačno godinu dana, u aprilu 2020, vrednosti su bile obrnute – zadovoljstvo radom Savezne vlade naglo je poraslo nakon što je doneta odluka o prvom lokdaunu.

Pogled na upravljanje korona-krizom Savezne i pokrajinskih vlada koje se redovno sastaju i zajednički donose mere, pokazuje da su građani još kritičniji: trenutno je samo svaki peti Nemac zadovoljan (19 procenata).

Što se tiče restrikcija uvedenih zbog korone, 48 odsto građana kaže da one nisu dovoljno stroge. To je 16 procenata više nego sredinom marta i 28 odsto više nego početkom marta, dok 24 odsto smatra mere odgovarajućim, a isto toliko (24 odsto) kaže da mere idu predaleko.

Shodno tome, mnogi građani su otvoreni prema zahtevima lekara intenzivne nege da se društveni život na dve do tri nedelje znatno više zatvori, i da se tek onda vidi da li je moguće popuštanje.

Dobre dve trećine građana (67 procenata) podržava stroži lokdaun, dok je 30 procenata protiv. Sporom vakcinacijom je nazadovoljno 83 odsto građana. Pomoć preduzećima i samozaposlenima takođe je naišla na kritike (65 procenata).

Dve trećine građana (63 odsto) kaže da više ne znaju šta je trenutno dozvoljeno, a šta zabranjeno, dok samo jedan odsto manje, i još uvek većina od 62 posto Nemaca – smatra da je pandemija pokazala da Nemačka ne ume da se snađe u krizi.