Dve mame, raznošenje novina za džeparac i prva u porodici sa diplomom: Ko je Sana Marin, najmlađa premijerka na svetu

2
Foto: Profimedia

Sana Marin je već nekoliko godina politička zvezda u usponu na finskom nebu, a pre par dana postala je u svojoj 34. godini i najmlađa premijerka, kako u istoriji Finske, tako i na svetu. Trenutak nije baš bajan: Finsku potresaju štrajkovi i rast nacionalizma, piše N1.

Njen prethodnik, Anti Rine, podneo je ostavku 3. decembra, nakon štrajka državne poštanske službe, koji se proširio i na druge sektore. Naime, njemu je zamereno zbog načina na koji se njegova vlada odnosila prema dvonedeljnom štrajku radnika u pošti. Ubrzo su u štrajk stupili i radnici nacionalne avio kompanije i drugih sektora.

Inače, ovo je drugi put ove godine da finska vlada pada. U martu je celokupna finska vlada podnela ostavku zbog nemogućnosti reforme zdravstvenog sistema, da bi u aprilu bili održani parlamentarni izbori.

Ministarka finansija u Marininoj vladi je još mlađa od nje: Katri Kulmuni (32) je jedna od preostale četiri stranačke liderke u novoj vladi, od ukupno pet partija u vladajućoj koaliciji levog centra. Samo jedna od njih je starija od 35 godina.

Kako ocenjuje britanski BBC, njihova imenovanja su pokušaj da se ubrizga sveža krv u zahtevno političko telo, u trenutku kad njihove partije gube podršku u anketama javnog mnjenja, i to samo sedam meseci posle pobede na izborima.

“Politika postaje sve teža i teža. Potrebni su nam neki mlađi ljudi, koji mogu da budu tu 24/7, neka sveža lica, uvek spremna da reaguju i nikad da ne kažu da je nešto glupo”, kaže Kristina Tolki, novinarka sa finskog nacionalnog emitera YLE.

U novoj finskoj vladi “sedeće” 12 ministarki i sedam ministara, što je visoka stopa zastupljenosti žena u visokoj politici čak i za jednu zemlju koja je 1907. godine bila prva na svetu koja je u parlament izabrala pripadnicu ženskog pola.

Ko je Sana Marin?

Nova finska premijerka potiče iz skromne porodice.

Roditelji su joj se rastali kad je bila mala, i odgajila je majka. Imale su mnogo finansijskih problema.

U svom blogu, Marin je opisala kako se u 15. godini zaposlila u pekari, i kako je tokom srednje škole zarađivala džeparac raznoseći novine.

U intervjuu za vebsajt Menaiset 2015. pričala je o “sramoti” sa kojom se suočila kada je njena majka bila u vezi sa ženom. Rekla je da se osećala “nevidljivom”, jer nije smela da otvoreno govori o svojoj porodici.

No, njena majka ju je, prema rečima Sane Marin, oduvek podržavala i uverila ju je da može da postigne sve što želi.

Nova finska premijerka je prva u svojoj porodici koja je uspela da završi srednju školu i da ode na fakultet.

U politiku je ušla sa 20 godina, a dve godine kasnije već se kandidovala za odbornicu u Tampereu, gradu severno od Helsinkija, glavnog grada Finske.

Nije izabrana, ali u narednih sedam godina, ne samo da je postala odbornica, već je u 27. godini postala i predsednica odbora.

Brzo je napredovala u finskim Socijal-demokratama, partiji levog centra, čija poslanica je postala 2015.

U partiji je smatraju jakom levičarkom, i snažnim zastupnikom finskog socijalnog sistema.

Kristina Tolki smatra da je njen uspon na vrh bio neizbežan.

“Upoznala sam je pre nekoliko godina kad smo bile u sauni i pitala je da li se sprema za liderku, a ona je rekla: ‘Upravo me gledaju šta ću da kažem – Ne mogu da verujem da me to pitate’?!”

Kao poslanica brzo je privukla pažnju bivšeg premijera i njenog partijskog lidera, Rinea, postavši njegova zamenica i, zapravo, njegova miljenica.

Prethodne zime, u vreme Božića gospodinu Rineu dijagnostifikovana je upala pluća, a kasnije i koronarna tromboza, što znači da nije bio sposoban da se upusti u izbornu kampanju njegove stranke.

To je, kako navodi BBC, bio momenat u kojem je zasjala dama Marin. Posle nekoliko meseci sa njom na čelu stranke, Rine se oporavio, predvodeći svoju partiju do pobede.

U njegovoj novoj vladi imenovana je za ministarku za saobraćaj i komunikaciju, ali to nije baš potrajalo. Situacija sa njegovim odnosom prema štrajku poštanskih radnika u narednih nekoliko meseci “došla mu je glave”.

U nedelju, 8. decembra, Marin je zamenila Rinea.

Majka dvogodišnje ćerke, odbacila je sva pitanja o svojoj spremnosti za novi posao.

“Nikad nisam razmišljala ni o svojim godinama ni o svom polu. Samo sam razmišljala o tome zašto sam ušla u politiku i zašto treba da pobedimo na izborima”, rekla je Sana Marin, pošto je izabrana za premijerku.

Ali, preuzela je funkciju, u vreme kad su pretili mnogi štrajkovi, a očekivanja o stopi prozvodnje bila duplo manja nego što su najveće finske kompanije predviđale.

U međuvremenu, populistička Fins partija dostigla je 25 odsto glasova, dok SDP i njegovi najveći koalicioni partneri, centrističke partije, opadaju.

Sana Marin je treća premijerka Finske. Prva je bila Aneli Jatenmaki, samo skoro dva meseca 2003, a Mari Kivinijemi od 2010-2011, svega godinu dana.

2 KOMENTARA

Comments are closed.