Dva puta je ušao u zapaljeni avion da spase trudnicu i njenu bebu, i svoje kolege: Preminuo Hari Greg, junak minhenske tragedije

0
Foto: Profimedia

Nekadašnji golman Mančester junajteda, jedan od heroja minhenske tragedije, Hari Greg preminuo je u 87. godini.

Fondacija Hari Greg saopštila je danas da je bivši golman Junajteda i Severne Irske preminuo u bolnici, okružen porodicom.

Greg je proveo devet godina u Junajtedu, odigrao je 247 utakmica, ukljujučujući i pobedu u meču FA kupa, samo 13 dana nakon tragedije u Minhenu.

Fudbaleri Junajteda, 6. februara 1958. godine, vraćali su se iz Beograda gde su igrali meč protiv Crvene zvezde kada se njihov avion srušio nakon trećeg pokušaja poletanja sa minhenskog aerodroma. Poginulo je 23 ljudi, među kojima i osam fudbalera Junajteda.

Greg je preživeo i postao poznat kao “heroj iz Minhena” pošto se dva puta vratio u zapaljeni avion kako bi pomogao povređenima. On je iz olupine aviona izvukao svoje saigrače Bobija Čarltona i Denisa Vajoleta, kao i 20-mesečnu bebu i njenu trudnu majku, Veru Lukić.

Hari Greg je u Junajted stigao u decembru 1957. godine iz Donkastera za 23.000 funti čime je postao najskuplji golman na svetu.

Samo godinu dana kasnije proglašen je za najboljeg golmana na Svetskom prvensvu.  

(Beta)