Duško Popov je radio na tome da svi nemački špijuni budu pohvatani i pretvoreni u dvostruke agente: Sve avanture pravog Džejmsa Bonda

0
wikimedia commons/slika iz pasoša Duška Popova

Duškov pretpostavljeni u Londonu bio je Džon Masterman, koji je u Britaniji razvio kontraobaveštajnu službu “Dabl iks”.

“Ličnost koja nam se pridružila zahvaljujući aktivnosti MI6 – bio je Tricikl, obaveštajac koji će postati jedna od glavnih figura u svetu naših podvala. Čim je stigao u London, mi smo ga dobro preslišali, ali je on ostavio najpovoljniji utisak. U njemu smo dobili agenta visokog kvaliteta koji je dobro stajao kod Nemaca i koji je imao izvrsnu poslovnu kamuflažu za česta putovanja u Portugaliju i druge neutralne zemlje”, sećao se u svojim memoarima.

Odmah po dolasku u London, Popov je Engleze obavestio o tome ko je ključni nemački špijun u Britaniji. Vrlo brzo se ispostavilo da je to jedan Čeh koji je isto kao i Popov bio kontraobaveštajac na strani Britanaca. Popov je radio na tome da svi nemački špijuni budu pohvatani i pretvoreni u dvostruke agente.

“Na kraju Nemci u Engleskoj nisu imali nijednog špijuna za koga mi nismo znali. Čak smo neke i sami podmetali. Poseban problem bio je plaćanje njihovih usluga. Ako mu daš malo, neće da radi, a ako dobije koliko mu treba, uhvati tutanj u društvu neke lokalne lepotice i ne javlja se dok ne potroši svu lovu”, otkrivao je kasnije tajne svog zanata Duško Popov.

***

*Iz knjige Duške Jovanić “Duško Popov: Avanture pravog Džejmsa Bonda”  koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 2. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobija se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjiga o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću uz Nedeljnik od 16. jula.