Dušeci, drvene klupice za saune, klavir, preparirane životinje: Šta se sve krade iz hotela

0
Foto: Profimedia

Poznato je da gosti pri odjavi iz luksuznih hotela vole da “spakuju” i kapice za tuširanje, mini šampone ili papuče. Ali ima i onih koji kradu dušek, aparat za kafu, pa čak i preparirane životinje, otkriveno je u istraživanju sprovedenom u više od hiljadu hotela s četiri i pet zvezdica, prenosi CNN.

Od januara 2018. čak je 49 hotela prijavilo da su im ukradeni dušeci, navodi se u istraživanju agencije za recenziju hotela i wellnes centara “Wellnes Heaven”.

“Dušeci se najčešće kradu noću, kada recepcija nije otvorena i u lobiju nema nikoga. Neki kradljivci snimljeni su bezbednosnim kamerama dok su izvlačili dušek”, rekao je Tasilo Kilman, izvršni direktor agencije “Wellnes Heaven”.

Iako su peškiri, bademantili i čiviluci i dalje predmeti koji se najčešće kradu, poneki gosti pokušavaju sa sobom da ponesu televizore i računare. Počinioci su najčešće Evropljani i stanovnici Azije.

“To je dosta iznenađujuće jer je upravi hotela lako da ustanovi ko je kradljivac. Sobarice uvek ulaze u sobe posle odjave i nije im teško da ustanove šta nedostaje”, dodaje Kilman.

Što je hotel luksuzniji, to su krađe češće i vrednije. Istraživanjem je utvrđeno da je osam puta veća verovatnoća da će krupniji predmeti nestati iz hotela s pet nego iz onih s četiri zvezdice.

Takođe, što je hotel luksuzniji, manja je verovatnoća da će krađu prijaviti policiji.

“Jednostavno ne žele da ih povežu s kriminalom”, objašnjava Kilman i dodaje da ima neverovatnih slučajeva krađa.

Na primer, jedan hotel je prijavio da mu je iz lobija nestao klavir. Iz jednog drugog, blizu Salcurga, nestale su drvene klupice iz saune. Gost u engleskom hotelu ukrao je brojeve s vrata sobe, što je utvrđeno tek kada sledeći gost nije uspeo da pronađe svoju sobu.

Kilman kaže da ga je, ipak, najviše iznenadila krađa preparirane veprove glave iz jednog hotela u Francuskoj.