Dušan Petričić: “Samoodbrana” postaje udruženje građana, ali ne i stranka

0
Foto: Igor Pavićević

„Samoodbrana” je trenutno u fazi organizovanja kao udruženje građana, kaže karikaturista Dušan Petričić za list “Danas”, ali dodajući da nemaju ambicije da pustanu “klasična stranka”.

“Dakle, iz jedne relativno otvorene forme – grupe istomišljenika koja se sastajala u određenim vremenskim intervalima i, do sada, pokušala da komunicira sa javnošću uglavnom preko aktivnosti i izjava pojedinaca, članova grupe – ide korak dalje, ka organizaciji koja će pružati mogućnost za neuporedivo preciznije i aktivnije delovanje”, kaže Petričić.

On kaže da je zadatak koji „Samoodbrana” postavlja pred sebe borba za istinu.

“Hteli mi to da vidimo ili ne, naše društvo poslednjih osam godina živi na totalno iskrivljenoj i naglavce postavljenoj retorici, u kojoj je laž i prevara osnovni generator i kriterijum”, kaže i dodaje: “Ima li u ovom trenutku važnijeg zadatka od vraćanja društveno političke scene na pozicije zdravog, slobodnog i istinitog informisanja i poštovanja beskrupulozno urušenih institucija. To je uslov bez kojeg nema vazduha i života, a jedino u tako zagađenim atmosferskim uslovima ova vlast opstaje. To su, dakle osnovne premise na kojima će „Samoodbrana” nastaviti da radi i kao grupa i kroz pojedinačne aktivnosti, sa idejom da prema potrebi i okolnostima udružuje snage sa drugim, istomislećim grupama i u Beogradu i u unutrašnjosti. Bez ambicija da preraste u klasičnu političku partiju.”