Državljanima Srbije olakšan ulazak u Crnu Goru

0
Foto: Profimedia

Državljanima zemljama regiona, medju kojima i Srbije, kao i crnogorskim državljanima koji nakratko borave u nekoj od tih zemalja, od večeras je olakšan ulazak u Crnu Goru odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT).

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa “zelene liste”, dok rezidenti država sa “žute liste” mogu u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – “antitela klase IgG”, koji je izdala registrovana laboratorija i koji nije stariji od 30 dana, saopštila je Vlada.

“Rezidenti svih država sa ‘žute liste’ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR test na novi korona virus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država s ‘crvene liste’, odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Na “žutoj listi” su SAD, Srbija, Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u njoj, iz zemalja regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

U Crnoj Gori inače raste broj obolelih od koronavirusa, tako da je danas evidentirano novih 146 slučajeva.

Od početka godine umrle su 104 osobe. Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 897.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 5.165.

(Beta)