Država u kućnom pritvoru: Priča o Mjanmaru i kliše o propuštenim šansama

Danas su u Mjanmaru velike demonstracije na ulicama, a došlo je i do sukoba pristalice aktuelne vlasti i vojske koja je izvela puč...

0

Kada je Aung San Su Ći izašla iz kućnog pritvora dugog deceniju i po, ovenčana brojnim svetskim nagradama, među kojima je bila i Nobelova nagrada za mir, obećala je da će promeniti Mjanmar. Ona je iz prostorija svoje, tada zabranjene političke partije, poslala poruku mira i najavila političku borbu za oslobađanje svih političkih zatvorenika kao i da će zaustaviti etničke sukobe u pograničnim delovima zemlje. Njen neuspeh u ideji da će promeniti Mjanmar ogleda se u tome da je sada ponovo završila u kućnom pritvoru.

Vojska Mjanmara preuzela je kontrolu nad zemljom i uvela vanredno stanje koje bi, kako su ukazale vojne snage, trebalo da traje godinu dana. Kao razloge svojih poteza vojska je navela navodne neregularnosti u vezi sa izborima održanim u novembru.

Na novembarskim izborima pobedu je odnela upravo Aung San Su Ći i njena Nacionalna liga za demokratiju.

Sada je, zajedno sa predsednikom Vinom Mingom i oko 400 članova Parlamenta u kućnom pritvoru koji bi mogao da potraje.

“Probudiš se ujutru, a zemlja u blokadi. Ne rade banke, a na televiziji samo jedan kanal“. Tako su strani izveštači opisali prve sate vojne diktature.

Ekspresno su stigle oštre reakcije iz čitavog sveta.

Bela kuća je u saopštenju naglasila da se “Sjedinjene Države protive svakom pokušaju da se promeni ishod nedavnih izbora ili da se ometa demokratska tranzicija Mjanmara“, uz pretnju da će preduzeti mere ako za tim bude bilo potrebe.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da „prenos svih zakonodavnih, izvršnih i sudskih ovlašćenja na vojsku predstavlja ozbiljan udarac demokratskim reformama u Mjanmaru“.

Međutim i pored velike popularnosti u zemlji, za mnoge Aung San Su Ći nije nosilac „demokratskih reformi“. Ili je makar u međuvremenu ta njena uloga izbledela.

Ona je svedočila pred Međunarodnim sud pravde u Hagu i tom prilikom je  branila armiju od navoda da su njeni pripadnici počinili genocid. Nazvala je to „iskrivljavanjem istinite slike“. Danas u Mjanmaru postoje 584 osobe koje su ili politički zatvorenici ili čekaju na suđenje pod raznim optužbama, pokazuju podaci jedne grupe za zaštitu ljudskih prava. Umetnici i studenti su neretko hapšeni zbog svojih stavova o „iluziji o demokratskoj tranziciji“.

Opozicija je optužila Aung San Su Ći da je iskoristila priliku i podršku međunarodne zajednice da dođe na vlast, a zatim nastavila da primenjuje mehanizme koji su je ranije i odveli u kućni pritvor. I koji su je, ispostavilo se, ponovo doveli u istu situaciju.