“Država neće tolerisati kršenje mera. A naročito sledeće dve nedelje…”

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država neće tolerisati nikakvo kršenje mera koje su preporučene za suzbijanje epidemije koronavirusa, što se naročito odnosi na naredne dve nedelje koje se poklapaju sa polaskom dece u školu.

Brnabić je za RTS povodom početka školske godine rekla da je “veliki izazov” to što se više od 96 odsto učenika izjasnilo da nastavu želi da pohadja u školama, kao i da je oformljen poseban tim koji će pratiti situaciju na dnevnom nivou.

“Mnogo bi gore bilo da nisu krenuli u školu, posebno za prvake i decu od prvog do četvrtog razreda”, kazala je Brnabić i dodala da “oko 1.500 škola ima dovoljno prostora i ne mora da deli odeljenja” da bi se poštovale mere u suzbijanju epidemije koronavirusa.

Brnabić je rekla da je “ceo avgust bio usmeren” na to da se epidemiološka situacija “stavi pod kontrolu pre 1. septembra”, kao i da “brojevi ulivaju nadu”, ali da će broj pozitivnih na korona virus pažljivo pratiti u naredne dve nedelje da bi videli kakve efekte daje polazak u školu.

Predsednica Vlade je navela da vanredno stanje nije na snazi i da nikome ne može da se naredi da nešto sprovede, ali da gradjani treba preporuku da smatraju obavezom, da bi se suzbilo širenje korona virusa, među kojima i onu da deca koja su boravila u inostranstvu neposredno pred polazak u školu treba dve nedelje da provedu kod kuće.

(Beta)